Brazílie chce od těžebních společností 11 miliard dolarů

Rio de Janeiro - Brazilský federální žalobce obvinil americké těžební firmy Chevron a Transocean kvůli úniku ropy. Za nehodu, ke které došlo na ropné plošině u břehů Rio de Janeira v listopadu loňského roku požaduje Brazílie 11 miliard dolarů (zhruba 203 miliard korun).

Žalobce Eduardo Santos de Oliveira obvinil i 17 pracovníků obou firem včetně vedoucího všech operací Chevronu v Brazílii George Bucka. Všichni musejí z nařízení soudu odevzdat pasy a vyčkat v zemi na vyřešení případu. „Jejich vina je podle mě jasná, byli neopatrní a tak by měli zaplatit to, co dluží životnímu prostředí, protože dosud nedali ani cent,“ řekl Carlos Minc, ministr životního prostředí.

Kauce pro jednotlivce byla stanovena na půl milionu dolarů. Transocean a Chevron mají zaplatit desetinásobek jako zálohu na budoucí škody. Za loňský únik 3 000 barelů ropy totiž brazilské úřady požadují kompenzaci ve výši 11 miliard dolarů, tedy historicky nejvyšší částku v zemi v podobném případu. 

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

„Společnosti, které přicházejí do Brazílie a chtějí tu působit, musí vědět, že existují bezpečnostní protokoly, a ty budou plněny. Bez výjimky. V tomto případě neexistují žádné výjimky,“ řekla brazilská prezidentka Dilma Rousseff.  

Únik byl asi tisíckrát menší než předloňská katastrofa ropné plošiny Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu. Přesto by poslední potíže Chevronu mohly mít za následek přehodnocení jeho strategie v Latinské Americe. Čelí totiž i další žalobě v Ekvádoru v rozsahu 18 miliard dolarů.