Ministerstvo varuje před cestami do některých oblastí Egypta

Praha – Ministerstvo zahraničí nabádá české turisty, aby zvážili cestování do některých lokalit v jinak turisticky oblíbeném Egyptě. Vládní úřad vydal varování v souvislosti s včerejším únosem průvodkyně sinajskými beduíny i napjatou situací v zemi po volbách. Jak štáb ČT ověřoval přímo na ruzyňském letišti, lidé zájezdy do Egypta neruší, možného nebezpečí jsou si však vědomi.

Z Egypta včera do Čech dorazila nepříjemná zpráva – ozbrojenci beduínských kmenů přepadli autobus s turisty a na několik hodin unesli českou průvodkyni. Podle českého ministerstva zahraničí ženu osvobodily egyptské bezpečnostní síly, Al-Džazíra ale předtím uvedla, že k ránu dosáhla ženina osvobození jiná skupina beduínů, která prý únosce navíc předala úřadům. Ti prý chtěli vyvinout nátlak na úřady, aby propustily jejich soukmenovce zatčeného pro pašování drog. V každém případě je žena, která v Egyptě dlouhodobě žije a je tam provdána, v pořádku a na svobodě. 

Beduíni si svými akcemi většinou chtějí vynutit na egyptské vládě splnění svých politických požadavků, především propuštění vězněných členů svých klanů. Po průvodkyni požadovali spropitné.

Incident se přitom odehrál jen 80 kilometrů od oblíbeného letoviska Taba. Ministerstvo varuje hlavně před výjezdy mimo turistické komplexy a do větších nepřehledných aglomerací. „Ta situace je tam poslední dobou dost vážná, právě proto, že jsou tam volby, nepokoje. Teď navíc čekáme, že tam začne prezidentská kampaň,“ upozorňuje ředitelka konzulární sekce ministerstva zahraničí Jana Rejnišová.

Dnešní odpolední let z Prahy do Egypta přesto neměl o cestující nouzi – do Šarm aš Šajchu cestovalo 109 pasažérů na palubě. „My jsme na dnešní den měli naplánovány dva přílety a pět odletů do egyptských destinací a v tuto chvíli můžu říct, že žádný zrušen nebyl,“ sdělila mluvčí letiště Praha Marika Janoušková.

Zrušené lety nehlásí ani cestovní kancelář Exim Tours, jejíž klienti byli i v přepadeném autobuse. I ona ale turisty varuje před individuálními výlety. „Při individuálních výletech se ten člověk může dostat do problémů hlavně ve větších aglomeracích,“ řekl mluvčí Stanislav Zíma. Pokud se lidé přece jen dostanou do větších měst typu Alexandrie nebo Káhiry, měli by se podle ministerstva zahraničí v každém případě vyhnout jakýmkoliv shromážděním a shlukům lidí.

Egypt není jediným africkým státem, kde aktuálně hrozí nebezpečí. Kromě Egypta jsou stále rizikové všechny země, které zaplavila od zimy 2010 vlna nepokojů a revolucí. Jedním z prvních bylo Tunisko, země, kde posiluje radikální islamismus a kriminalita – a kam ročně míří 85 tisíc Čechů. Turistům je doporučováno nefotografovat vládní a policejní objekty nebo letiště, v době modliteb nevstupovat do mešit. Ženy by se pro jistotu měly vzdát vyzývavého oblečení.

Afrika obecně patří mezi nejrizikovější kontinenty. Čechy přesto láká, a to i v méně tradičních turistických destinacích. Například do Keni ročně vyráží téměř 4 tisíce Čechů, v zemi ale stále hrozí únosy somálskými piráty. V Jihoafrické republice, kam míří téměř dvakrát tolik turistů, zase dochází k desetitisícům vražd a obrovskému počtu ozbrojených loupeží. Před nebezpečnými destinacemi pravidelně varuje i Ministerstvo zahraničí. Teď po celém světě aktuálně upozorňuje na 5 zemí, kde mohou nastat problémy. Mezi nimi jsou například Mali, Malajsie nebo Senegal.