Obchodníci se s Agrární komorou stále hádají o marže

Praha – Konflikt mezi obchodními řetězci a zemědělci se nadále prohlubuje. Důvodem je stále se zvyšující marže prodejců, což kritizuje hlavně Agrární komora. Už několikrát proto navrhla možnost pro rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou zboží nastavit limity. Obchodníci ale namítají, že i jim se zvyšují náklady a současné marže prý navíc ceny potravin tlumí. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ale zdražování jídla zatím nekončí.

Pevné stanovení limitů marže, po kterém opakovaně volá sektor zemědělství, by podle obchodníků znamenalo více škody než užitku – tedy nakupování potmě, bez obsluhy a rovnou z kamionů. „Stanovení marže je návrat k socialismu, já se domnívám, že to je absolutní hloupost. Právě trh dělá konkurenční prostředí, rozdílnost a tvrdost při vyjednávání ceny,“ namítl prezident Svazu obchodního a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Podle statistického úřadu se potraviny v lednu ve srovnání s loňským rokem zdražily o 7%. Ceny tlačí nahoru zejména zvyšující se DPH i rostoucí ceny potravin na světových trzích. „Čína i Indie stále více spotřebovává, tím pádem narůstají ceny základních komodit. Obávám se, že nárůst cen je něco s čím se budeme muset naučit žít,“ dodal ředitel výzkumu Incoma GfK Zdeněk Skála.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu řetězce růst cen naopak ještě korigují. Agrární komora však nadále kritizuje hlavně vysoké marže a požaduje regulaci. Například u plátkového ementálu má řetězec marži 91 procent, u tvarohu 78 procent a u šlehačky 48 procent. Naopak na nedávno zdražených vejcích tolik nevydělávají. „Když nakoupím za 4,03 a prodávám deset vajec za 49,90, tak si každý dokáže spočítat jaká je na tom marže,“ sdělil viceprezident Svazu obchodního a cestovního ruchu Martin Ditmar. Obchodníci se brání, že samotný zisk mají jen okolo 1 procenta a musí z něho platit zaměstnance, pozemky, vodu, světlo i teplo, které se taktéž zdražuje.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)