Kvalitní šampaňské mizí do Číny

Londýn - Poptávka po šampaňském roste, na některých asijských trzích až o polovinu. Nejoblíbenější je ale ve Velké Británii, která v posledních 16 letech dováží nejvíc lahví v historii. Letos by poptávku mohly zvednout i letní olympijské hry v Londýně a oslava 60. výročí korunovace britské královny Alžběty II.

„Šampaňského se v Británii prodává stále více. Letošní události v Británii prodejům ještě pomůžou,“ myslí si Andrew Hawes, předseda britské asociace šampaňského vína. Právě Britové přitom u zrodu šampaňského stáli. Zachutnalo jim totiž víno, které během převozu z Francie zkvasilo. 

Šampaňaké jako takové pochází pouze z jediné oblasti na světě, a to z oblasti Champagne ve Francii. Světová spotřeba šampaňského ovšem stoupá a šampaňského ubývá. „Prestižních Cuvé je přesně omezené množství, více se jich nedá vyrobit a cena pak neúměrně vzrůstá,“ říká sommeliér Petr Sláma. 

Nejdražší značky nakupuje Čína

Britům chutná šampaňské dodnes. Ty nejdražší značky ale ve velkém nenakupují. O luxusní bublinky má zájem hlavně Asie. „Rozvojové trhy jsou klíčové pro budoucnost spotřeby šampaňského ve světě,“ říká Francoise Peretti z Britského úřad pro šampaňské víno. 

„Nejprve to bylo Japonsko, momentálně je to Čína. Čína uvolnila neskutečné peníze pro nákup vín,“ říká Sláma. „Ještě před rokem se vína z oblasti Champagne, tedy šampaňské, alokovaly rok dopředu a cena byla podstatně mírnější. Dneska musíte udělat alokaci vín na pět let dopředu a cena během těchto tří měsíců v novém roce už stoupla o deset procent. To je neskutečně moc, když si vezmeme, že Cuvé stojí například pět tisíc,“ dodal Sláma. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Není to ale jen šampaňské, které Asie nakupuje ve velkém. Číňanům chutná všechno kvalitní víno z Francie. Tento týden měli například možnost ochutnat víno v Burgundsku. Na začátku dubna se pak celý vinařský svět přesune na En Primeur do Bordeaux, kde se bude rozhodovat o cenách vína na letošní rok.