České pojišťovně klesl o dvě třetiny zisk

Praha - České pojišťovně klesl vloni čistý zisk o dvě třetiny na tři a půl miliardy korun. O desetinu míň vybrala firma na pojistném, a to i přes zahájenou restrukturalizaci. Vyšší byl podíl pojišťovny při získávání nových klientů, hlavně automobilistů a životního pojištění.

Domácí pojišťovny vybraly loni podle českých standardů na pojistném 116,3 miliardy korun, meziročně o 0,3 procenta méně. „V loňském roce jsme začali Českou pojišťovnu zásadně měnit. Zavedli jsme procesní změny k posílení výkonnosti a dynamiky obchodní sítě, představili řadu nových produktů a služeb a začali měnit i vnitřní kulturu firmy. Náš podíl na novém obchodě v počtu uzavřených smluv po letech opět rostl,“ komentoval loňské výsledky generální ředitel České pojišťovny Pavel Řehák.  

Změny měly podle Řeháka pozitivní dopad na provozní zisk, který meziročně vzrostl o 548 milionů korun. K předloňskému obřímu zisku přispěly jednorázové operace. Meziroční úbytek výběru pojistného byl způsoben hlavně pokračujícím poklesem trhu pojištění automobilů a menším objemem produktů jednorázově placeného životního pojištění, dodal Řehák.  

Zájem byl zejména o podnikatelské pojištění

Na neživotním pojištění vybrala pojišťovna 20,16 miliardy korun. Zájem klientů o pojištění motorových vozidel výrazně rostl zejména v posledních měsících loňského roku. Přesto předpis pojistného v této oblasti v důsledku nižší průměrné ceny pojištění vozidel klesl. Naopak největší meziroční nárůst zaznamenalo podnikatelské pojištění, kde se Česká pojišťovna opět stala lídrem pojistného trhu.  

Předepsané pojistné v životním pojištění činilo 13,21 miliardy korun. Vlastní kapitál pojišťovny koncem roku 2011 činil 17,5 miliardy korun a bilanční suma 116,5 miliardy korun. Hrubá výše technických rezerv představovala 86,3 miliardy korun.  

ČP je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Generali PPF Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva 15 miliard eur (přes 375 miliard korun) a poskytuje v regionu služby více než 13 milionům klientů. Holding má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze. Je společným podnikem Assicurazioni Generali s podílem 51 procent a PPF Group, která v holdingu vlastní 49procentní podíl.

Vydáno pod