Čeští nábytkáři nabírají dech

Praha - Tuzemským nábytkářům se loni podařilo zastavit pokles výroby. Jejich produkce se meziročně zvýšila o tři procenta na více než 30 miliard korun. Podle Asociace českých nábytkářů výrazně rostl export. Tuzemské nábytkářství zaměstnávalo loni zhruba 27 tisíc lidí, což bylo o tři procenta méně než v roce 2010. Celkově se ale podle asociace nábytkářů situace mírně zlepšila.

„Nejen že se podařilo zastavit propad z roku 2010, ale výsledky skončily v mírném plusu,“ uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš. Rostoucí trend navíc hlásí i výrobci v oblasti exportu. Nejvíce nábytku se vyváží do sousedního Německa, naopak trochu zaostává domácí poptávka. Současným trendem je jednoduchý, čistý design. Do ceny by se letos mohlo částečně promítnout zdražování benzinu i vyšší sazba DPH. 

Tomáš Lukeš, tajemník Asociace českých nábytkářů

„Prodej nábytku je maximálně navázán na celkovou ekonomickou situaci, a pokud neexistuje naprostá jistota ve spotřebním chování, tak se to samozřejmě odráží na prodejích.“ 

„Největší podíl stále tvoří maloobchodní prodej, ale ten nám bohužel klesá, tak se snažíme nahradit propad maloobchodu i interiérovými zakázkami, kterých není tolik,“ říká obchodní ředitel firmy BÖHM Jaroslav Frantál. 

Tuzemským nábytkářům se loni podařilo zastavit pokles odvětví (zdroj: ČT24)

Z maloobchodních prodejů ukrajují tuzemským výrobcům hlavně velké obchodní řetězce. Některé firmy se tak snaží lidi přilákat na individuální přístup. „Museli jsme se hodně přeorientovat na zakázkovou výrobu, na jednotlivosti, doslova a do písmene na míru na jednotlivé kanceláře,“ vysvětlil majitel firmy HON Václav Hon.