Česko by mohlo virtuální operátory přivítat už v létě

Praha - Český telekomunikační úřad by mohl již v létě současným mobilním operátorům nařídit, aby do svých sítí pustili nové hráče. Příští týden by totiž měla rada úřadu schvalovat návrh, který umožní regulaci mobilního trhu a následný vstup takzvaných virtuálních operátorů. Dnes to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Na trhu mobilního volání panuje nedostatečná konkurence, zjistil již loni na podzim ČTÚ. Začal proto chystat opatření, jež by operátorům nařizovalo povinně vydat velkoobchodní nabídku svých služeb, kterou by mohli využít potenciální virtuální operátoři. Větší konkurence by pak vedla k poklesu cen a k nabídce kvalitnějších služeb. Návrh na vytvoření tzv. relevantního trhu již schválil ÚOHS, ještě však podléhá posouzení Evropskou komisí. 

Operátoři nemají chuť se s těmi virtuálními domluvit

Vstup virtuálních operátorů, kteří by konkurovali T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu s využitím jejich mobilních sítí, je možný již zhruba dva roky, museli by se ale se současnými operátory dohodnout, což se nepovedlo. Podle Dvořáka se objevily pouze tři firmy, které požádaly ČTÚ o pomoc při jednáních, zatím ale bez úspěchu. Mezi zájemci byl údajně i Dial Telecom. 

Český telekomunikační úřad proto operátorům spolupráci s těmi virtuálními nařídí. Budou tak muset své služby nabízet firmám, které nebudou muset stavět vlastní vysílače. Virtuálním operátorům bude stačit nakoupit u jednoho ze tří velkých hráčů volné minuty s množstevní slevou a pak je prodávat dál pod svým jménem. 

Tesco - za nákup pár minut volání navíc

Rozdíly v cenách pro české zákazníky jsou zatím obrovské. Například úředníci ostravského magistrátu volají za padesát haléřů, mají 300 volných minut a SMS, a to všechno za šedesát korun měsíčně. Podobnou nabídku nemají operátoři v oficiálním ceníku ani za 1 000 korun. Noví hráči mohou situaci na českém trhu změnit. Virtuální operátory provozují v cizině i obchodní řetězce, jako je třeba Tesco, které věrným zákazníkům nabízí za nákupy volné minuty.  

Virtuální operátoři by se mohli dostat i do sítí 4G, pro které bude úřad nabízet kmitočty v aukci letos na podzim. Velkoobchodní nabídka pro virtuální operátory je jednou z navrhovaných podmínek soutěže. 

V Česku jako jedné z mála zemí v Evropě zatím virtuální operátoři nefungují. Supluje je zhruba 30 tzv. šedých operátorů, kteří na základě smlouvy s provozovateli GSM sítí nabízejí jejich služby za výhodnějších podmínek určitým skupinám zákazníků.

Telefonování
Zdroj: ČT24