ČEZ má po zdražení elektřiny v Albánii potíže, obrátil se na Světovou banku

Praha - Albánská distribuční společnost CEZ Shpërndarje patřící do Skupiny ČEZ čelí potížím na albánském trhu. Místní regulátor totiž meziročně zvýšil o 91 procent ceny elektřiny z produkce státní firmy, která je monopolním dodavatelem právě pro CEZ Shpërndarje. Společnost tak od ledna vykazuje ztrátu a ČEZ vyzval Světovou banku k řešení situace.

ČEZ upozornil, že zdražení nebylo nijak promítnuto do ceny pro koncové zákazníky, čímž veškerá váha tohoto rozhodnutí padla výhradně na vrub společnosti. Od ledna tak začala generovat ztrátu, která se každým dnem zvyšuje.

Pokud Světová banka situaci nevyřeší, ČEZ bude uplatňovat garance za 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč), které Světová banka k investici do albánské distribuce poskytla. ČEZ to uvedl na svých webových stránkách. Zároveň o vzniklých platebních potížích informoval albánské úřady a dodavatele.

Podle ČEZ se před třemi týdny CEZ Shpërndarje s albánskou vládou dohodly na vzájemném zápočtu pohledávek. Do dneška ale nebyly nastaveny odpovídající regulatorní podmínky, které by zajistily návratnost vložených prostředků.

ČEZ získal majoritní 76procentní podíl v jediné distribuční společnosti v Albánii v privatizačním tendru v červnu 2009. ČEZ se tehdy s albánskou vládou dohodl na poskytnutí záruk Světovou bankou, důvodem garancí byly právě obavy investorů ze zásahů tamního regulátora, které mohly ohrozit celou transakci.

Vydáno pod