Cigarety budou opět dražší

Praha - Zvýšení spotřební daně na cigarety povede ke skokovému zvýšení ceny. Černé scénáře mluví až o 7 korunách na krabičku. Ministerstvo financí proto plánuje rozložit zvýšení daně natřikrát, aby šoku zabránilo. Zdražovat se tak bude letos, v roce 2013 i 2014. Obecně se předpokládá, že zvýšení spotřební daně povede především k poklesu spotřeby cigaret a k přechodu k levnějším značkám.

Philip Morris za loňský rok vydělal 2,5 miliardy korun. O zisk se rozdělí s akcionáři. Za každou akcii vyplatí 920 korun. Firma zisky zlepšila jednoduše, zvedla ceny. „Hlavním faktorem, který pomohl k růstu hospodaření bylo zvýšení cen cigaret v roce 2011, nicméně toto cenové zvýšení bylo částečně nahrazeno poklesem tržních podílů firmy v Čechách a na Slovensku. Výsledky byly částečně negativně ovlivněny také přechodem zákazníků k levnějším značkám,“ uvedl Josef Novotný, analytik České spořitelny. 

Zákazníků bude podle odborníků ubývat i v dalších letech. Evropská unie totiž na Česko tlačí, aby do roku 2014 zvýšilo spotřební daň. Podle nařízení EU stoupne minimální spotřební daň na 90 euro na 1 000 cigaret.

Josef Novotný, analytik České spořitelny:

„Podle našich odhadů by to mělo znamenat nárůst spotřební daně zhruba o 3,5 koruny na jednu krabičku, nicméně na trhu se aktuálně spekuluje, že ten nárůst by mohl být až o extrémních 7 korun na jednu krabičku.“

Ministerstvo financí chce zdražování nově rozložit do tří etap místo původních dvou. Ceny tak porotstou třikrát. Kromě letošního roku ještě v roce 2013 a 2014. Ministerstvo tak chce omezit riziko skoku ceny. Daň je navíc určená v eurech a cena tak závisí na měnovém kurzu, který se určuje k říjnu předchozího roku před zavedením daně.

„V kategorii zhruba kolem 60 korun máme takovou představu, že ten skok by mohl být vstřebatelný, pakliže by byl v řádu dvou korun, pokud jde o dopad do konečné ceny, určitě do tří korun,“ řekl Ladislav Minčič, náměstek ministra financí. 

Očekávaný nárůst spotřebních daní bude muset společnost PM muset promítnout alespoň částečně do svých marží. Nepředpokládá se, že by toto celé zvýšení dokázala promítnout do prodejních cen. To pak povede k poklesu ziskovosti a nižší výplatě dividendy. „Pokud by k tomu zvýšení spotřební daně došlo o námi očekávaných 3,5 koruny na jednu krabičku, tak předpokládáme, že dividenda by poklesla pod hranici 700 korun, pokud by to bylo o těch extrémních 7 korun na jednu krabičku, tak předpokládáme, že dividenda by poklesla pod hranici 600 korun na jednu akcii,“ řekl Novotný.

Zvyšování daně se nevyplatí ani státu

Obecně se předpokládá, že zvýšení spotřební daně povede především k poklesu spotřeby cigaret. Také můžeme očekávat, že ten cenový nárůst, který bude vyvolán zvýšením spotřební daně, donutí zákazníky k přechodu k levnějším značkám cigaret. 

Zvyšování spotřební daně by se ale nemuselo vyplatit ani státu. Zdražení krabičky cigaret v roce 2007 asi o šest korun vedlo k propadu spotřeby a růstu prodejů pašovaných cigaret. Státní pokladna si tak ve finále nepolepšila. Ministerstvo financí nepředpokládá, že by zvýšení daně muselo nutně vést k nárůstu rizika rozšíření černého trhu. Velikost černého trhu s tabákovými výrobky je u nás kolem 6 procent, průměr EU přes 10 procent, v řadě zemí je to až pětina.

Cigarety budou dražší (zdroj: ČT24)