Moody's snížila výhled slovenského bankovního sektoru na negativní

Milán - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled slovenského bankovního systému ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to případným zhoršením vyhlídek růstu ekonomiky a zhoršením kvality aktiv, jimiž banky disponují. Agentura očekává, že provozní prostředí slovenských bank se zhorší i kvůli horšímu výhledu ekonomiky celé Evropské unie.

„Hospodářský růst Slovenska závisí převážně na vnější poptávce a jde ruku v ruce s vývojem externího makroekonomického prostředí v Evropě a v zemích, které jsou pro Slovensko hlavními obchodními partnery. To znamená v Německu a České republice,“ píše se ve zprávě ratingové agentury. Riziko tak spočívá především v závislosti země na vývozu.

Moody's očekává, že růst slovenského hrubého domácího produktu letos zpomalí až na 1,7 procenta, zatímco loni činil 3,1 procenta a rok před tím čtyři procenta. Agentura ale s ohledem na vývoj spotřebitelské a podnikatelské důvěry na Slovensku a v eurozóně nevylučuje ani výraznější zpomalení.

Moody's vyhlídky slovenského bankovního systému zhoršila ve stejný den, kdy slovenská centrální banka znovu snížila odhad růstu tamní ekonomiky na letošní a příští rok. V nejnovější prognóze banka počítá na letošní rok s růstem HDP o 2,1 procenta, zatímco dosud čekala růst 2,3 procenta. Důvodem snížení odhadu je mimo jiné očekávané zpomalení zahraniční poptávky.