Bernanke: Americká ekonomika je silnější a stabilnější

New York - Americká ekonomika je podle šéfa Federálního rezervního systému (Fed) Bena Bernankeho silnější a stabilnější a polevují i finanční problémy v Evropě. Na vítězné tance ohledně silného hospodářského oživení je ale prý ještě příliš brzy. Bernanke, který s médii příliš často nemluví, to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ABC News.

Podle Bernankeho je v současné chvíli důležité, aby Spojené státy nepodléhaly uspokojení nad pomalu rostoucí ekonomikou. „Musíme urazit ještě dlouhou cestu a udělat hodně práce. A to také uděláme,“ konstatoval Bernanke. Dále podotkl, že nezaměstnanost v zemi na úrovni 8,3 procenta je stále příliš vysoká. Ke konci roku by podle něj mohla klesnout na osm procent, bude to ale záležet na výši ekonomického růstu.

Bernanke již v pondělí nedávný pokles míry nezaměstnanosti, která ještě loni v létě v USA činila 9,1 procenta, označil za „poněkud odtržený“ od ekonomického vývoje. Hrubý domácí produkt se zvyšoval pomaleji, takže za poklesem nezaměstnanosti bylo podle něj především to, že část lidí už přestala práci hledat, a vypadla tak ze statistik.

Za normálních podmínek by ekonomika musela růst tempem zhruba čtyř procent ročně, aby šlo jen hospodářským růstem vysvětlit tak citelný pokles míry nezaměstnanosti, jaký Amerika registruje v relativně krátkém období od poloviny loňského roku do letošního února, míní šéf Fedu.

Ceny paliv představují mírné riziko

Současné vysoké ceny benzinu podle něj pro hospodářské oživení představují mírné riziko. Přesto je označil za velký problém. „Hodně lidí to pochopitelně nemá lehké. Musí být hrozně frustrující, když dostanete v práci trochu přidáno a všechno si vezmou vyšší náklady na dojíždění,“ řekl Bernanke. 

Dodal, že vysoké ceny paliv o něco zvýší inflaci, omezí výdaje spotřebitelů, a promítnou se tak do hospodářského růstu. „Na této úrovni - zvláště vzhledem k dobrým zprávám z trhu práce a odjinud - je ale nepovažujeme za něco, co zastaví hospodářské oživení,“ podotkl šéf Fedu.   

Za mnohem závažnější problém považuje situaci dvou pětin nezaměstnaných, kteří jsou bez práce déle než půl roku. Tito lidé se podle Bernankeho potýkají se spoustou problémů. Šéf Fedu dlouhodobě nezaměstnané zmínil, když se jej Sawyerová ptala na to, kvůli čemu v noci nemůže spát.

Bernankeho do úřadu navrhl bývalý prezident George Bush. Poté jej nominoval i současný šéf Bílého domu Barack Obama. Bernanke tak centrální bance předsedal za finanční krize, během hluboké recese i během současného slabého oživení. Časopis Time jej v roce 2009 označil za osobnost roku.