Řecko stálo českou UniCredit Bank 62 procent čistého zisku

Praha - Pokles čistého zisku o 62 procent na 1,15 miliardy korun kvůli odpisu řeckých dluhopisů zaznamenala za loňský rok česká pobočka UniCredit Bank. Bez odpisu by její čistý zisk naopak stoupl o více než 11 procent na 3,35 miliardy. S poklesem se potýkala i její italská matka, letošní rok ale oběma vrací vítr do plachet - tržby, náklady i rezervy se prý vyvíjejí správným směrem.

Za loňský rok UniCredit Bank snížila hodnotu řeckých dluhopisů o 2,2 miliardy korun. Nominálně drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (3,1 miliardy korun). „Banka v České republice pokračovala ve své strategii růstu, investic do posilování své distribuční sítě a inovace produktů na českém trhu,“ uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

Bance se dařilo: Rostla aktiva i úrokové výnosy

  • Celková aktiva UniCredit Bank loni stoupla meziročně o sedm procent na 288,7 miliardy korun. Objem klientských úvěrů se zvýšil o 5,6 procenta na necelých 182 miliard korun. Objem klientských vkladů stoupl o 2,5 procenta na 178,7 miliardy korun.
  • Čisté úrokové výnosy se meziročně zvýšily o 5,8 procenta na 6,5 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí vzrostl o šest procent na 2,8 miliardy korun.

Odpisy stály za snižováním čistého zisku i mateřské UniCredit

Čistý zisk mateřské italské UniCredit se v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl téměř o dvě třetiny na 114 milionů eur (tři miliardy korun). Výsledek se však výrazně zlepšil proti třetímu čtvrtletí, kdy banka kvůli rozsáhlým odpisům vykázala rekordní ztrátu 10,6 miliardy eur. Celoroční ztráta dosáhla 9,2 miliardy eur. Situace se ale nyní zlepšuje.

„První známky v letošním roce jsou příznivé. Tržby, náklady a rezervy se vyvíjejí správným směrem,“ tvrdí generální ředitel UniCredit Bank Federico Ghizzoni. Věří rovněž v obnovení vyplácení dividendy v příštím roce.

UniCredit je podle aktiv největší bankou v Itálii a silně se angažuje také v zemích střední a východní Evropy. Česká pobočka patří mezi největší tuzemské banky. Svoji činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací dvou samostatně působících bankovních domů, HVB Bank a Živnostenské banky.

Vydáno pod