Dlouhý: Není jasné, kolik bude stát dostavba Temelína a kdo ji zaplatí

Praha – Hlavním problémem dostavby jaderné elektrárny Temelín můžou být peníze, řekl dnes na energetickém kongresu ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Vladimír Dlouhý. Podle něj stále chybí informace o tom, za jak dlouho se podaří dva nové reaktory postavit, kolik budou stát a kdo je zaplatí. Jejich cena se přitom odhaduje na 200 až 300 miliard korun.

„Místo financování nyní řešíme výběrové řízení,“ poznamenal kriticky Dlouhý, který je také poradcem investiční banky Goldman Sachs. Světové finanční instituce údajně nejsou v současné době příliš nakloněné financování takových projektů, jako je dostavba Temelína.

Problematický je podle Dlouhého také nedávno zveřejněný požadavek generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, který chce od státu garanci výkupní ceny elektřiny z Temelína. Současné ceny neposkytují dostatečnou motivaci pro budování nových elektráren, uvedl nedávno Beneš. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba připustil, že se stát otázkou cen elektřiny z Temelína zabývá.

Ekonomika ČT24: Vladimír Dlouhý o státních garancích při dostavbě Temelína

„Způsobů státní podpory může být celá řada a nevím, jestli by se měl stát v dlouhodobém časovém horizontu zavazovat k něčemu, co by znamenalo stabilizovat ceny elektrické energie. Na druhé straně, jakákoliv garance státu musí dát soukromým investorům a především finančnímu sektoru jistotu, že to bude investice návratná, která nebude podkopána například různými retroaktivními rozhodnutími regulátora.“

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák si nicméně nemyslí, že pokud by firma nezískala státní záruky, znamenalo by to konec projektu dostavby Temelína. Podle něj je ČEZ schopen financovat stavbu z vlastních zdrojů.

O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. V polovině roku mají firmy předložit své nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s Vladimírem Dlouhým (zdroj: ČT24)