Rio Tinto uvažuje o konci těžby diamantů, zajímá ji ruda a měď

Canberra (Austrálie) - Společnost Rio Tinto zvažuje, že prodá svůj diamantový byznys. Třetí největší těžební společnost na světě se chce soustředit hlavně na měď a železnou rudu, která firmě přináší čtyři pětiny zisku. Od předání klíčů ji zatím neodradil ani australský nález největšího růžového diamantu na světě. Nález třináctikarátového Argylského růžového jubilea se dá pokládat za jeden z největších úspěchů diamantového průmyslu.

„Máme cenný a velmi kvalitní diamantový byznys. Ale vzhledem k jeho rozsahu zkoumáme, jestli by nebylo výhodnější předat ho jiné firmě,“ tvrdí Harry Kenyon-Slaney, ředitel těžby diamantů, Rio Tinto.

Konec s těžením ohlásil minulý rok BHP Billiton

Jde už o druhého velkého těžaře v posledních měsících, který se přiklání k prodeji své činnnosti. Na konci loňského roku oznámil podobný krok i konkurent BHP Billiton. V té době také Anglo American oznámil, že za pět miliard dolarů ovládne největšího producenta diamantů De Beers.

Důl není obyčejná investice

„Důl, to není obyčejná investice. Není to továrna. Už když si koupíte důl, kupujete s ním i zodpovědnost k životnímu prostředí - musíte vědět, co je třeba udělat, až se důl zavře. Je to velmi specifický byznys,“ říká Philippe Mellier, generální ředitel De Beers, která má nejrozsáhlejší světové zdroje a rezervy.

Cena diamantů roste, poptávka je silná, žádá se víc, než se vytěží. Cena by měla letos růst o 5 až 10 procent díky poptávce z Asie. Loni podle indexu serveru PolishedPrices.com zdražily diamanty dokonce o čtvrtinu, což je nejvíc za posledních několik let.

BHP Billiton a Rio Tinto mají asi jen 16% podíl na světové těžbě diamantů. Trh v současnosti ovládá De Beers a ruská státní Alrosa. Ta chce v brzké době vstoupit na burzu.

Rio Tinto uvažuje o ukončení těžby diamantů (zdroj: ČT24)