Merkelová neočekává od Nečase souhlas s fiskálním paktem EU

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová neočekává, že při úterním jednání s premiérem Petrem Nečasem uslyší „ano“ rozpočtovému paktu, k němuž se Česká republika v Evropské unii zatím nepřipojila. Sdělil to dnes její mluvčí Steffen Seibert, podle kterého Německo český postoj respektuje.

Seibert uvedl, že Merkelová bude v Česku jednat o energetické politice a „velkých evropských výzvách“. Zároveň ale počítá s tím, že v názoru české vlády na rozpočtovou dohodu nemůže čekat změnu. „Češi si jistě svůj postoj dobře rozmysleli. Tento postoj jsme vzali na vědomí a respektujeme ho,“ konstatoval mluvčí.

Česko se spolu s Británií jako jediné členské země EU odmítly připojit k takzvanému fiskálnímu paktu, ve kterém se vlády zbylých unijních zemí zavázaly dodržovat vyrovnané či přebytkové státní rozpočty. V opačném případě jim budou hrozit automatické sankce.

Nečas svůj postoj k dokumentu zdůvodnil mimo jiné nejasnostmi ohledně jeho ratifikace v Česku. Vysloužil si tím kritiku nejen ze zahraničí, ale i ve vlastní koalici. Připojení ČR ke smlouvě totiž podporuje TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle koncem ledna prohlásil, že se Berlín bude snažit přesvědčit Českou republiku a Británii, aby se k fiskálnímu paktu připojily. Při své nedávné návštěvě Prahy Westerwelle zopakoval, že dveře k jeho podpisu jsou stále otevřené.

Merkelová se během několikahodinové návštěvy Prahy setká také s prezidentem Václavem Klausem a zúčastní se diskuse na Právnické fakultě UK. Kancléřka by měla připomenout i 20. výročí od podpisu smlouvy o spolupráci mezi oběma zeměmi.