Neziskovky kritizují plán omezit zaměstnávání cizinců

Praha - Neziskové organizace kritizují nařízení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) týkající se zaměstnávání cizinců. Podle něj nebudou smět úřady práce od července vydávat ani prodlužovat pracovní povolení pro zaměstnance, kteří pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii a mají nižší kvalifikaci, než je maturita. Zástupci neziskových organizací, kteří se dnes sešli v Plzni, však varují před tím, že takové, dle jejich soudu diskriminační opatření odporuje zákonu o zaměstnanosti a může oslabit některé ekonomické sektory.

„Domnívám se, že paušálně říci 'v této kategorii cizinců pracovní povolení neprodlužujte a nová nevydávejte', jde proti zákonu o zaměstnanosti,“ uvedla vedoucí plzeňské pobočky Organizace pro pomoc uprchlíkům Eva Holá. Nové opatření podle ní může vést k tomu, že omezení pracovních možností cizinců zneužijí „polomafiánská seskupení, která najdou způsob, jak je zaměstnat.“ Desetitisíce v Čechách pracujících cizinců totiž podle ní sami a dobrovolně neodejdou.

MPSV nařízení zdůvodňuje snahou splnit cíle EU definované ve Strategii 2020, podle které by měly členské země evropské sedmadvacítky do tohoto roku dosáhnout 75% zaměstnanosti vlastních obyvatel ve věku mezi 20. a 64. rokem. Zpřísněné opatření tak podle něj podpoří zaměstnanost v ČR a aktivizuje volné pracovní síly z řad evidovaných uchazečů o zaměstnání. Podle zástupců neziskových organizací ovšem tím pádem nebyl důvod pokyny k tvrdšímu přístupu k cizincům vydávat, protože upřednostňování českých pracovníků podle nich patří k běžné praxi už dnes.

Zástupci neziskové organizace Člověk v tísni na plzeňském setkání upozornili také na to, že podobné opatření nezavádí vláda poprvé. „Takovýto pokyn vydalo ministerstvo už před dvěma lety a nezjišťovalo, jestli se to nějakým způsobem (do trhu práce) promítlo,“ konstatovala koordinátorka programu migrace Člověka v tísni Pavla Redlová s tím, že tedy není zřejmé, jaký a zda vůbec bude mít nové nařízení dopad. Cizinci, a to i ti s vysokoškolským vzděláním, totiž často dělají práci, kterou Češi dělat nechtějí.

Letos v únoru dosahovala v České republice míra nezaměstnanosti 9,2 procenta. O práci se ucházelo 541 685 lidí, což bylo o 7 596 více než v lednu. Podle posledních zveřejněných údajů pracovalo v ČR na konci minulého roku 217 862 cizích státních příslušníků.

Obavy z kolapsu některých sektorů ministerstvo ošetřilo

Obecně největší obavy spojené s novým ministerským nařízením souvisely s tím, zda nebude mít negativní dopad na sektory, kde je podíl zahraničních pracovníků výraznější. Jedná se především o průmysl, stavebnictví, služby nebo cestovní ruch. Zde ale MPSV zasáhlo už v polovině března a své nařízení upřesnilo s tím, že pokud by nevydání či neprodloužení doby platnosti povolení ohrozilo ekonomickou situaci zaměstnavatele, povolení k zaměstnání bude moci úřad vydat.

Krajské pobočky Úřadu práce ČR při vydávání nových povolení k zaměstnání a při prodlužování doby platnosti povolení budou vždy zohledňovat aktuální, sezónní i dlouhodobé ekonomické potřeby jednotlivých zaměstnavatelů v závislosti na typu jejich ekonomické činnosti. Doba platnosti povolení se bude prodlužovat podle stupně kvalifikace. Cizincům s nižším než středoškolským vzděláním s maturitou bude moci úřad práce povolení prodloužit až na šest měsíců, středoškolákům na rok a vysokoškolákům až na dva roky.

Reportáž a vstup Mirky Vildové (zdroj: ČT24)