Čínská vláda vychází vstříc Applu a bude chránit jeho práva

Peking - Čína slibuje větší ochranu autorských práv a duševního vlastnictví, oznámil čínský vicepremiér Li Kche-čchiang šéfovi Applu Timovu Cookovi. V poslední době nezažívá prestižní značka v Číně zrovna příjemné období. Apple má za sebou právní bitvu o značku iPad a na domácí půdě ji zákazníci kritizují za podmínky, ve kterých se v čínských továrnách vyrábějí iPhony a iPady.

Čína i Apple potřebovaly uklidnit situaci po nedávné soudní tahanici kvůli značce iPad. Čína je totiž pro Apple po Spojených státech druhým největším trhem. Jen do sítě operátora China Mobile se hlásí 15 milionů iPhonů, aniž by je firma vůbec prodávala. 

čínský vicepremiér Li Kche-čchiang

„Chceme být otevřenější ekonomikou. Do budoucna bychom rádi přicházeli s vlastními nápady a inovacemi.“ 

  • Tim Cook a Li Kche-čchiang zdroj: ČT24
  • Tim Cook v Číně zdroj: ČT24

Soudní boj s čínskou společností Proview se projevil i na prodejích tabletu, které byly i přesto rekordní. Nyní však Tima Cooka, pro kterého jde o první výlet do země po smrti Steva Jobse, trápí situace v čínských továrnách Foxconnu, který pro Apple vyrábí. „Rozjeli jsme rozhovory ve Foxconnu a zjistili jsme, že tlak na zaměstnance a pracovní podmínky mohly být příčinou tolika sebevražd dělníků,“ uvedla manažerka programu Studenti a učení proti špatnému chování firem Chan Debby. 

Čínský vicepremiér Cookovi přislíbil, že celou situaci začnou řešit ještě během letošního roku. Pracovní podmínky ve velkých výrobách by tak měly projít rozsáhlejší kontrolou.

Čína vychází vstříc Applu (zdroj: ČT24)