Británii nestačí daň na tučná jídla, zaměří se i na pečivo

Londýn - Velká Británie plánuje zavést daň na teplé jídlo ze supermarketů a pekáren. Teplé koláče by tak mohly podražit až o dvacet procent. Až doteď si přitom zákazníci připláceli jen v obchodech s rychlým občerstvením. Proti novému zákonu jsou jak podnikatelé, tak i zákazníci.

„Velmi rád jím pirohy. Když jedu do Cornwallu, tak si je vždycky dám horké,“ říká samotný britský premiér David Cameron, který vyšší daň na pečivo prosazuje. Tradiční masové pirohy z Cornwallu jsou totiž v anglickém hrabství velmi oblíbené i u politiků. 

Pečivo si však lidé kupují i za studena, díky čemuž je levnější. Nevztahuje se na něj totiž daň z přidané hodnoty. Tato praxe se má do budoucna změnit. „Dvacetiprocentní zvýšení cen není něco, co bychom nezvládli. Ale jestli budeme muset zvednout ceny, tak na to nejvíce doplatí zákazníci,“ říká šéf největšího britského pekárenského řetězce Greggs Ken McMeikan. Podle něj pekárenský průmysl tak zásadní obrat nečekal. 

  • Pekárna Greggs autor: Tim Scrivener , zdroj: Isifa/Rex Features
  • Sladké pečivo autor: Gerard Lacz , zdroj: Isifa/Rex Features

Daň zatím jen na jídlo z fast foodu

Dosud se daň vztahovala jen na teplé jídlo, které si lidé odnášeli přímo z fast foodů. Mezi tato jídla patřily třeba párky nebo klobásy. Teď se ale vláda chystá zdanit i pečivo a daň bude platit i pro velké supermarkety, které ji až doteď neplatily. Podle ministra financí George Osborna, který své plány oznámil tento týden, by se tak měly odstranit anomálie z daňového systému. 

„Myslím si, že to není fér. Malí podnikatelé musí za smažené kuře odvádět daň z přidané hodnoty, ale velký supermarket už platit nemusí,“ zdůvodnil kroky britského kabinetu jeho předseda Cameron. 

Připravovaný zákon se mnoha Britům nelíbí, a tisíce z nich se už bouří i na sociálních sítích. O tom, jestli vláda jejich hlasy vyslyší, se rozhodne 4. května.