Díky GPS umí traktory zorat pole samy, jezdí na autopilota

Praha – Ze zahraničí přichází na česká pole nový trend. První tuzemští zemědělci začínají využívat při hospodaření na polích navigační technologii GPS. Pomůže jim nejen snížit náklady a zvýšit efektivitu výroby, ale také přispěje k ochraně životního prostředí.

Navigační systém GPS, původně americká armádní technologie, se dnes postupně prosazuje ve všech odvětvích lidské činnosti – a došlo už i na zemědělství. Tam pomáhá zvýšit efektivitu a přesnost produkce. V Česku jej využívají například soukromí zemědělci Ondřej Bačina a Jan Dolejš.

Navigace jim může výrazně pomoci – uspoří díky ní na pohonných hmotách, na práci obsluhy nebo opotřebení mechanizace. Také budou přesněji dávkovat množství nepřírodních vstupů – například pesticidů a hnojiv – a pomohou tak ochraně životního prostředí. Vzhledem k vývoji klimatu navíc musí zemědělci citlivě pracovat i s vodou – s pomocí GPS zpracují každou část pozemku jen jednou a zabrání tak vysoušení půdy.

Jak to funguje?

Nejprve je třeba pole s traktorem objet, aby systém zaměřil hranice. Obsluha potom zvolí, po jaké trase má traktor jezdit. Ten je pak schopný zpracovat pole sám pouze za dohledu řidiče. Dokázal by to i bez něj, ale to nedovolují bezpečnostní předpisy.

Naprogramované trasy navíc systém uloží, takže není problém je používat na jednom poli opakovaně – při setí, aplikaci hnojiva nebo sklizni. A díky předem nastavené dráze může traktor pracovat i v noci nebo za snížené viditelnosti.

Investice bude návratná

Ondřej Bačina může podle svých slov při použití GPS snížit náklady na osivo až o 120 korun na každém hektaru. Vzhledem k tomu, že obdělává celkem tisíc hektarů, úspora se může vyšplhat až na sto dvacet tisíc korun.

Farmáři očekávají, že peníze vložené do nové technologie se jim vrátí. „V době dnešních cen už to není obrovská investice, ten systém vychází od nějakých dvou set tisíc do čtyř set tisíc korun podle kvality korekčního signálu a podle přesnosti,“ upřesňuje Ondřej Bačina. Je proto pravděpodobné, že navigační technologie bude využívat čím dál víc zemědělců.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)