České biosady požírají milionové dotace, ovoce ale na trhu chybí

Praha - Česko je velmocí ekologicky pěstovaného ovoce – bohužel ale jen papírově. Podle Ovocnářské unie ČR totiž řada pěstitelů pobírá dotace na provoz biosadů, aniž by nějaké ovoce vůbec pěstovala. Tuzemské bioovoce tak není v obchodech skoro k mání. Ročně se v českých sadech ztrácí kolem třiceti milionů korun.

Takzvané biosady se na celkové rozloze ovocnářských pozemků v ČR podílejí 28 procenty. Podle posledních údajů je to evropský rekord. I takové Rakousko, které bývá označováno za „zelenou“ zemi, má biosadů pouze 18 procent.

29032012 Události
Zdroj: ČT24

Na pultech obchodů ale například na česká jablka spotřebitel narazí jen stěží. 90 procent jich pochází z dovozu – většinou z Itálie. Zatímco kdysi Česko platilo za jabloňovou velmoc, nyní vítězí v úplně jiné kategorii – zneužívání ekologických dotací. Obejít systém není nic složitého.

Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR

„Ten, kdo chce čerpat prostředky na pěstování ekologického ovoce, paradoxně nemá podmínku vůbec žádné ovoce produkovat. Jemu se v řadě případů ani nevyplatí, aby toto ovoce sklízel.“

Dotace může ve finále dostat i člověk, který nechá pozemek ležet skoro ladem a o nic se nestará. Místo ovoce nakonec sklidí jenom peníze. Papírově tak česká bioprodukce sice láme rekordy, v praxi o české jablko bez chemie ale zákazník v obchodech nezavadí.

Ministerstvo zemědělství o problému ví, snaží se najít řešení

Systém nastavení dotací pro ekozemědělce kritizovala již loni Agrární komora. „Směrnice, podle kterých se to řídí, jsou velmi nedokonalé. Velmi zvláštní,“ upozornil prezident Agrární komory Jan Veleba. Ministerstvo na kritiku letos reagovalo tím, že pravidla pro pobírání dotací zpřísnilo. Podmiňuje je například povinným prořezáváním stromů či sečí v sadech.

Podle Ludvíka to sice pomůže odstranit nejkřiklavější případy „pasivních pobíračů dotací“, přesto je to prý málo. „Jde o problém, o kterém se dlouhodobě ví. My jsme od roku 2012 zpřísnili podmínky tak, že není možné už to do budoucna obcházet tím, že vysadím pouze stromek, a nemám z něj žádnou produkci,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Majitelé biosadů pobírají podle unijních pravidel dotaci, která kompenzuje vyšší náklady za používání biologických přípravků na ochranu rostlin, náročnější ruční práci a nižší výnos. Loni ministerstvo zemědělství majitelům biosadů vyplatilo 86 milionů korun, peníze čerpalo 549 pěstitelů.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)