Stále více Čechů při nákupu bytu žádá odborníky o odhalení vad

Praha – Češi jsou při nákupu nemovitostí mnohem opatrnější než před pěti lety. Stále víc zájemců se obrací na odborné firmy, které jim mají pomoct odhalit skryté stavební nedostatky a vady domů i bytů. Posudek vyjde na několik tisíc, ušetřit však může mnohem víc.

Ještě před pěti lety si při koupi nemovitosti pořídilo stavebně technický posudek jen minimum Čechů, teď jejich počet roste. Chtějí mít jistotu, že dům či byt je postaven správně, dle předpisů a ze správných materiálů. Za pozdější opravy můžou ušetřit i desítky tisíc korun.

„Počet sporů poměrně roste, občané se naučili bránit se. Kontrolují si daleko víc nemovitosti po stránce technické,“ říká právník Miroslav Duda.

Kontrola ale může odhalit i daleko závažnější vady, které při běžné prohlídce nejsou vidět a které můžou vyjít i na miliony. Třeba ujíždějící podloží, které naruší stabilitu stavby. Díky posudku řádově za tisícovky si tak může zájemce podpis smlouvy včas rozmyslet. U bytu o rozloze kolem 70 metrů čtverečních stojí posudek kolem 6 tisíc, u rodinného domu se cena pohybuje kolem 13 tisíc.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)