Majitel Fukušimy požádal japonskou vládu o pomoc ve výši 1 bilion jenů

Tokio - Japonská energetická společnost Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), majitel jaderné elektrárny Fukušima, požádala vládu kvůli svému přežití o finanční pomoc ve výši jednoho bilionu jenů (226,6 miliardy korun). Dalších 846 miliard jenů chce na výplatu odškodného pro lidi ovlivněné jadernou krizí. Oznámil to prezident společnosti Tošio Nišizawa.

Peníze na odškodné má být vyplaceno z fondu, který zřídila loni vláda a všichni provozovatelé jaderných elektráren v Japonsku. S nejnovější pomocí jednoho bilionu jenů se celková částka, kterou dostane TEPCO z veřejných peněz, vyšplhá na 2,5 bilionu jenů. Záchrana majitele Fukušimy tak bude největší veřejnou pomocí pro japonskou firmu mimo bankovní sektor.

Podle agentury AP vláda dostane za své peníze akcie a firma tak bude prakticky znárodněna. Nišizawa však neuvedl, jak velký podíl vláda výměnou za injekci získá či zda bude mít rovněž kontrolu nad vedením společnosti.

TEPCO je klíčovým dodavatelem elektrické energie v Japonsku. Elektřinu dodává zhruba 45 milionům lidí, což je více než třetina japonské populace.