Keňa našla svou první ropu, může přinést bohatství i zaměstnanost

Nairobi - Za zásadní průlom považuje prezident Keni Mwai Kibaki první nález ropného ložiska. Cesta k těžbě může být ještě složitá, už nyní se však prohlašuje, že by těžba mohla přinést růst ekonomiky a lidem práci. Nerostným bohatstvím země zrovna neoplývá, situace by se ale mohla do tří let změnit. Oblast Turkana, kde bylo ložisko společnosti Tullow Oil objeveno, může být pro zemi zlatým dolem. Keňa je považována za obchodní a turistické centrum s největší ekonomikou ve východní Africe.

„Tento týden společnost Tullow Oil, která zkoumala terén v Turkana Country, našla ropu v Ngamania v hloubce mezi 846 a 1 041 metrů,“ říká keňský prezident Mwai Kibaki.

Optimismem se v Africe nešetří, dá-li bůh, další ropa se ještě objeví

Společnost Tullow Oil, která vrty prováděla, je z nálezu příjemně překvapena, velikost ložiska překonala očekávání. Akcie firmy po ohlášení objevu ropy stouply o dvě a půl procenta.

„S vrtáním v Keni jsem ještě neskončili, dá-li bůh, hlouběji najdeme další zásoby ropy.  Máme představu, jak budeme dále pokračovat,“ tvrdí Tim O'Hanlon, viceprezident společnosti Tullow Oil.

Oblast nálezu ložiska
Zdroj: ČT24

Země chce tímto průmyslem přinést tamním lidem co nejvíc. Upravila proto zákony. Ty mají zabránit konfliktům, které jsou časté v jiných zemích. „Přepracovali jsem náš zákon, aby byl v souladu s novou ústavou, a dali jsme důraz na to, aby společnosti nemohly určité hranice překročit,“ říká Kiraitu Murungi, keňský ministr životního prostředí.

Ropa se v Africe těží v Jižním Súdánu nebo v Ugandě. Tam už společnost Tullow Oil objevila víc než miliardu barelů ropy.

Nález ropy v Keni (zdroj: ČT24)