Extrémně zadlužené španělské město zachraňují dobrovolníci

Higuera de la Serena - Je to příběh, který by mohl inspirovat celou zadluženou Evropu. Španělské městečko Higuera de la Serena se stejně jako tisíce jiných topí v dluzích. Jenže její obyvatelé se dokázali podívat hospodářské krizi do očí. Téměř všechny práce, za které musela dosud radnice platit, teď dělají sami zadarmo.

Dluh Higuera de la Serena – městečka, které má stěží tisíc obyvatel – už vystoupal na téměř milion eur. Radnice si už nemůže dovolit platit pracovníky, kteří by prováděli například úklidové práce nebo nutné opravy. Iniciativu tedy převzali místní obyvatelé. Mladí i staří se v neděli ráno schází na náměstí, kde nafasují lopaty, košťata a odznaky dobrovolníků a pustí se do úklidu.

„Počítat s pomocí dobrovolníků místních tě udělá silnějším, udrží tě v běhu,“ říká starosta Manuel García. V čele obce s enormními dluhy stojí od loňského června. Když zjistil, jaký dluh městskou kasu tíží, zareagoval jako pravý španělský grand – vzdal se svého platu. Následovali ho všichni členové obecní rady. V neděli starosta vodou z vlastní farmy zalévá svou novou chloubu – alej, které říká sad dobrovolníků. Díky jeho příkladu kvetou ve městě nejen stromy.

Dobrovolníci zachraňují město (zdroj: ČT24)

Dobrovolnická práce ale nezachraňuje jen radnici. Dává naději i lidem, kteří přicházejí pomáhat. Řada z nich je už dlouho bez práce. Není divu – španělsko tíží zhruba 23procentní nezaměstnanost. Zedník Antonio Vita je bez práce už déle než rok. Teď má opět šanci ukázat, co umí. Spolu se svými sousedy pracuje na obnově obecního pramene. „Mám starost o Španělsko. Věci jdou velmi špatně. Dluhů je moc,“ uvedl Vita.

Boj s dluhy by mohl Higueře usnadnit nový vládní fond

S úklidem a nutnými opravami sice pomohou dobrovolníci, horší je to ale například s dodávkami energií. Například majiteli místní plynové stanice Ignaciu Martínovi dluží radnice přes 6 tisíc eur za vytápění školy. Martín doufá, že peníze dostane co nejdříve.

„Radnice chce získat pomoc z nového fondu na podporu národních dodavatelů. Doufám, že mi zaplatí v květnu,“ říká Martín.

Higueru de la Serena zadlužil megalomanský projekt pečovatelského domu

A proč se vlastně Higueru de la Serena dostala do tak enormních dluhů, kvůli kterým teď musí šetřit i na úklidu a neplatí dodavatelům? Stejně jako tisíce dalších španělských obcí se v průběhu ekonomického boomu nechala předchozí místní administrativa zlákat k megalomanským projektům. Obří pečovatelský dům spolykal miliony eur. Navíc je v podstatě nepoužitelný. „Dveře a chodby jsou příliš úzké, aby jimi projela nosítka,“ vysvětlil zástupce starosty Manuel Tamayo Ignacio.

Zadlužená Higuera de la Serena zatím přežívá – a dokonce i slaví po odvedené práci. Místním krize přinesla velké problémy, ale také jeden zisk. Společný cíl, za který mohou bojovat.