Bojkot daní v Irsku: Formulář podepsal Micky Mouse nebo Kačer Donald

Dublin - Asi polovina Irů bojkotovala novou daň, kterou tamní vláda slíbila zavést výměnou za to, že předloni od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dostala úvěr 85 miliard eur. Podle portálu Euobserver.com daň ve výši 100 eur (2 473 korun) do sobotní půlnoci, kdy pro to vypršela lhůta, zaplatilo 805 tisíc z 1,6 milionu domácností. Statisícům lidí, kteří neposlechli výzvy vlády, aby se zachovali jako vlastenci a správní občané a daň zaplatili, hrozí pokuty i soudy.

Mnoho levicových organizací, odbory a několik poslanců vyzvalo Iry k občanské neposlušnosti. Lidi pobouřilo to, že stejnou částku měli do státní pokladny zaplatit chudé i bohaté domácnosti. Ačkoliv vláda plánovala, že vybere 160 milionů eur, ve skutečnosti to podle německého portálu Taz.de bylo pouhých 62 milionů eur. Někteří vtipálci si z daňových úředníků vystřelili i při registraci pro odvedení poplatku: přihlásili se jako Mickey Mouse nebo Kačer Donald.

Několik tisíc Irů přišlo v sobotu v Dublinu na demonstraci před kongresové centrum, kde se konal sjezd vládní středopravicové strany Fine Gael. Politikům tam dali najevo, že mají dost úsporných opatření, k nimž se vláda zavázala, aby dostala od mezinárodních institucí záchranný úvěr. Irsko přitom dosud platilo jako příklad, že lze lidem nařídit utahování opasků, aniž by to vyvolalo velké protesty.

Irové se bouří proti novým daním (zdroj: ČT24)

Ruth Coppingerová, radní:

„Lidé řekli ne. Chceme, aby daň zrušili.“

Obyvatelka Dublinu:

„Nemám 100 euro. Nemám dvě eura týdně navíc.“

Irské hospodářství je znovu v recesi. V posledním čtvrtletí loňského roku irský hrubý domácí produkt propadl o 0,2 procenta, ve třetím se snížil o 1,1 procenta. Ruku v ruce s ochabováním ekonomiky roste nespokojenost Irů. Panují obavy, že jejich rozhořčení může ovlivnit i výsledky referenda o smlouvě o rozpočtové disciplíně v Evropské unii, které se bude konat 31. května. K tomuto paktu se připojily všechny země sedmadvacítky s výjimkou Česka a Británie.

Vydáno pod