Obří tulipán dává solární energii nový rozměr

Madrid - Izraelská energetická společnost AORA posouvá výrobu sluneční elektřiny na novou úroveň. Její hybridní elektrárna ve Španělsku, připomínající obří tulipán, je výkonnější než klasická solární pole. Navíc není zcela závislá na slunečním svitu, dokáže totiž vyrábět, i když je zrovna zataženo.

V poušti Tabernas ve španělské Andalusii stojí 40metrový „tulipán“, kolem něhož se rozprostírá zhruba padesátka solárních panelů. Právě díky vysoké věži předčí tahle elektrárna všechny ostatní. Účinnost je totiž skoro dvojnásobná - dosahuje 28 procent.

Zrcadla se permanentně otáčí za sluncem a směřují jeho svit do jednoho bodu na vrcholku věže. Tam se všechna energie koncentruje a teplota vzduchu uvnitř tudíž dosahuje kolem tisíce stupňů Celsia. Tento ohřátý vzduch se pak vžene do spalovací komory, kde se rozpíná, pohání tak turbínu a ta vyrábí dostatek elektřiny asi pro 35 domů.

Pokud nesvítí slunce, pohání turbínu palivo. Elektrárna ale dokáže částečně využít i zbytkového tepla nahromaděného za slunečného počasí. Navíc se může vyrábět jen takové množství, které je zrovna potřeba. Výrobu není ani nutné ochlazovat, takže se celý proces obejde bez spotřeby vody.

Projekt už spolykal 28 milionů dolarů ze soukromých i evropských fondů. Podle tvůrců ale chybí dalších nejméně 35 milionů, aby se projekt mohl rozjet naplno. Podle generálního ředitele společnosti AORA Zeva Rosenzweiga je tato elektrárna stále jen ve fázi výzkumu. „Abychom se dostali až k bodu, kdy budeme moci začít s komercionalizací, budeme potřebovat další peníze,“ dodává.

Vydáno pod