Studentské půjčky mohou ohrozit ekonomiku USA

Washington – Studentské půjčky představují podle amerických analytiků hrozbu pro hospodářské oživení USA. Objem půjček totiž překračuje bilion dolarů (18,5 bilionu korun) a jejich splácení je za současných ekonomických podmínek pro řadu dlužníků velmi obtížné. Vytváří se tak prostor pro novou hospodářskou krizi.

Mnozí absolventi v současnosti nemohou najít práci, a proto se vracejí zpět ke studiu, čímž se jejich zadlužení ještě zvyšuje. Objem studentských půjček tak ve Spojených státech přesahuje objem úvěrů na nákup automobilů a objem dluhů na kreditních kartách.

Nesplacenou půjčku splatí vláda - tedy daňový poplatník

Průměrná studentská půjčka v USA přesahuje 25 000 dolarů (zhruba 460 000 korun), což představuje nárůst o 25 procent za posledních deset let. Za většinu těchto půjček přitom ručí vláda, takže jejich nesplácení představuje zátěž pro daňové poplatníky. „Mohla by to být další dluhová bomba pro ekonomiku USA,“ uvedl prezident asociace právníků zabývajících se spotřebitelskými bankroty William Brewer.

„Jako konkurzní právníci vidíme jako první praskliny v základech. V letech 2006 a 2007 jsme varovali před hypotečními problémy. Toto odvětví ale tvrdilo, že je vše pod kontrolou. Nyní vidíme stejné známky problémů. Vidíme rozsáhlé nesplácení studentských půjček a lidi, kteří se kvůli tomu dostávají do finančních potíží,“ dodal.

Případná krize v oblasti studentských půjček by sice nemusela zasáhnout finanční sektor tak těžce, jako hypoteční krize v roce 2008, mohla by ale poškodit daňové poplatníky i trh s bydlením, uvedl hlavní americký ekonom společnosti IHS Global Insight Nigel Gault. „Když se studentské půjčky nesplácí, převádí se dluhy z dlužníka na daňového poplatníka, což zvyšuje rozpočtové deficity,“ upozornil Gault. Dodal, že lidé se studentskými půjčkami mohou mít problémy se získáním hypotečního úvěru a zůstávají mnohem déle v domech svých rodičů.