Investice do vína? Prodělat se dá jen těžko, tvrdí francouzská znalkyně

Praha – Jednou z komodit, do kterých můžeme investovat, je i víno. Obvykle bývá tato investice považována za jeden z nejjistějších způsobů, jak znásobit své jmění. To v rozhovoru pro Ekonomiku+ potvrdila i Sylvie Cazesová, francouzská znalkyně vína a šéfka respektované organizace Union des Grand Crus de Bordeaux. Je podle ní jen potřeba držet víno v investičním portfoliu dostatečně dlouhou dobu.

Cazesová doporučuje investovat do vína tzv. en primeur. Jde o prodej vína ještě před tím, než se stočí do lahví. „Víno schováváme dva roky, ale profesionálům umožníme na akcích en primeur nové víno ochutnat a nakoupit ještě předtím, než se dostane do lahví. En primeur pořádáme vždy první týden v dubnu a v následujících týdnech taky vína hodnotí novináři, píší se recenze a sbírají se první dojmy z ročníku,“ vysvětlila Cazesová.

En primeur

Podstata nákupu en primeur je už 200 let stejná. Zákazníci na celém světě objednávají prostřednictvím obchodníků vína, která zatím zrají v sudech a na trh se dostanou za dva roky. V té době bude ovšem jejich cena vyšší. O kolik? To je právě podstatou celé hry.

Investoři mají podle Cazesové značnou dávku jistoty, že se jim investice do vína en primeur vyplatí. „Konzumenti si tady mohou pořídit víno za jednoznačně nejnižší garantovanou cenu, protože je všichni prodávají ještě předtím, než jsou v lahvích. Že se cena vína za rok zvýší, je zaručený fakt, a pravděpodobně se bude zvyšovat i nadále. Takže investování do vína je sázka na jistotu,“ tvrdí Cazesová.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Podle Cazesové přitom nemusí být člověk zrovna znalcem vína, aby na něm mohl vydělat. „Když je někdo znalcem vín, tak je to samozřejmě dobré, ale pokud ne, tak to vůbec nevadí. Protože na každém trhu jsou profesionálové, kteří znají velmi dobře tento byznys,“ podotkla.

Sázet se vyplatí hlavně na Francii

Zvláštností trhu s víny je fakt, že jediná vína zaručeně vhodná na investici, pocházejí z Francie, a to konkrétně z oblasti Bordeaux, někdy z okolí Rhôny. Jde především o červená vína. Takzvaná velká vína z Bordeaux mají potenciál zrání 20 až 30 let a ani potom se růst ceny obvykle nezastaví. Míra zhodnocení je různá a liší se v závislosti na kvalitě ročníku a oblasti. Za poslední desetiletí je absolutní jedničkou Chateau Margaux z roku 1995. Jeho současná cena je o 453 procent vyšší než byla cena en primeur.

Jaká jsou rizika investic do vína?

Konkrétní nárůst ceny je samozřejmě těžké odhadnout. Na některých typech vína investor vydělá více než na jiných. „Historie ukázala, že každý ročník, který jsme v Bordeaux vyprodukovali, zatím zvýšil svou cenu, a to buď velmi rychle, nebo až za několik let. Množství lahví, které vyprodukujeme, je vždy omezené, takže je to pokaždé jedinečný produkt,“ říká Cazesová. Je jen potřeba, aby investor vložil peníze do vína na dostatečně dlouho dobu. Pokud víte, že můžete investovat jen na několik měsíců, na víno raději nesázejte.

Pamatovat je ale také třeba na to, že víno určené k investicím je třeba správně uskladnit. Žádné víno se totiž nedá prodat bez zvláštního certifikátu o kontrolovaném uskladnění. K tomu má v Česku oprávnění pouze jeden profesionální sklad.

Cena vína

Cenu vína ovlivňují tři základní faktory – stav světové ekonomiky, kvalita ročníku a počet lahví, které jsou ještě od daného vína na skladu. Čím vyšší je kvalita ročníku a čím méně lahví je k dispozici, tím samozřejmě roste jejich cena.