Český česnek se neurodil, může zdražit až na 300 korun za kilo

Plzeň - V Česku bude chybět česnek od domácích farmářů. Sadbu na polích totiž ničí hniloba, kterou způsobily velké teplotní výkyvy během letošní zimy. Zemědělci pomalu sčítají škody. Už teď je ale jisté, že přijdou nejméně o třetinu úrody. Někde jsou ale ztráty mnohem vyšší.

Česnek nevydržel rozmary letošní zimy. Rostl ještě v lednu, když bylo teplo, pak ale přišel obrat. „Přišly mrazy bez sněhu a stroužky vlastně zplesnivěly,“ podotkl pěstitel zeleniny Josef Krůs. Zemědělci přitom kvůli rostoucí poptávce nasadili česneku více než předešlé roky, o to vyšší jsou jejich ztráty. „Došlo k značnému poškození, které se pohybuje na úrovni 20 až 40 procent,“ upozornil předseda zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Špatnou úrodu pocítí i spotřebitelé. Protože českého česneku bude nakonec málo, jeho cena poroste. „Cena se dá těžko předvídat, já bych řekl, že může vyrůst na nějakých 280, 290 možná i 300 korun za kilo,“ míní pořadatel farmářských trhů Tomáš Popp. Teď se cena českého česneku v obchodech pohybuje kolem 250 korun za kilo. Na internetu je ho možné sehnat o něco levněji.

Český česnek se řadí mezi nejlepší na světě

Díky své ostré chuti a neustálému ozdravování se české odrůdy česneku podle odborníků řadí ve světě mezi nejkvalitnější. Přesto je tento produkt těžko k dostání. Řada spotřebitelů totiž dává přednost levnějším dovozovým odrůdám.

Český česnek je drahý i teď - ve srovnání s tím, který se dováží z Číny, stojí zhruba třikrát víc. Ani vysoká cena ale zákazníky neodradí. Český česnek je prý mnohem aromatičtější než ten dovozový, navíc jeho koupí zákazníci podporují domácí pěstitele. „Pokud bude cena vyšší, tak snížím spotřebu, ale budu preferovat český česnek,“ prohlásila jedna ze zákazníků plzeňského farmářského obchodu. Hniloba zatím napadá český česnek na polích dál. Kolik zdravých sazenic nakonec zůstane, bude jisté nejdříve na konci dubna.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod