Španělsko urychlí konsolidaci bankovního sektoru

Madrid – Španělsko urychlí konsolidaci svého bankovního sektoru a hned po Velikonocích zahájí prodej dvou zbývajících bank, které vláda finančně podpořila a stále v nich drží majetkové podíly. Řekl to v rozhovoru s agenturou Reuters ministr hospodářství Luis de Guindos.

Jako první mají přijít na řadu ústavy Banco de Valencia a CatalunyaCaixa. „V příštích dnech, hned po velikonočním týdnu, zahájíme u obou privatizační proces. Už teď mohu říci, že je zde ze strany investorů zájem,“ konstatoval ministr.

Také dodal, že všechny španělské banky už splňují požadavky na kapitálovou přiměřenost, jak ji v rámci programu rekapitalizace bank v objemu 115 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč) definoval Evropský bankovní úřad (EBA).

Banky drží velký objem nedobytných úvěrů

Právě bankovní sektor představuje jeden z hlavních problémů, s nimiž se španělská ekonomika dlouhodobě potýká. Nesplácených úvěrů je ve Španělsku nejvíce za posledních 18 let a potíže už se zdaleka netýkají pouze dopadů, které přinesl pád cen realit.

Španělské banky postupně rozpůjčovaly zhruba 1,8 bilionu eur (asi 44,3 bilionu Kč), vzhledem k pokračujícím hospodářským problémům ale hrozí, že část úvěrů bude nedobytných. Fúze, o nichž ministr hovoří, by mohly bankám situaci pomoci řešit tím, že se banky vzájemně pospojují. To jim má ušetřit náklady bez toho, aby musely žádat o pomoc stát.

Analytici se ale domnívají, že banky budou potřebovat víc peněz. Vyžádá si to mimo jiné stav ekonomiky, která se během tří let už podruhé propadá do recese. Jejich obavy se projevily během středeční aukce státních dluhopisů. Zájem o ně byl mnohem slabší, než se očekávalo.