Jedenáctiletý nizozemský kluk má recept na řeckou krizi

Amsterdam – Zatímco nejlepší ekonomické mozky se usilovně snaží najít způsob řešení řecké dluhové krize, jedenáctiletý Nizozemec Jurre Hermans nabízí jedinečný a zároveň praktický recept na odstranění ožehavého problému. Zúčastnil se soutěže Wolfson Economics Prize, jejíž účastníci měli vymyslet způsob, jak nejlépe zvládnout odchod členského státu z eurozóny. A dostal čestné uznání.

Hermans navrhl, aby Řekové vyměnili evropskou měnu zpět za drachmu. Řecká vláda by pak podle něj mohla dát dohromady získaná eura, které by jí obyvatelé odevzdali, a zaplatit tak dluhy země.

Řečtí občané, kteří by v bance nevyměnili svoje eura za drachmy, by dostali finanční pokutu. Ta by odpovídala částce, kterou skrývali. Podle Hermanse by ale mohla být i vyšší.

„Tímto způsobem by bylo zajištěno, že všichni Řekové přinesou svoje eura do banky a řecká vláda by pak mohla zaplatit veškeré dluhy,“ napsal ve svém návrhu. „Doufám, že vám můj nápad pomůže,“ dodal.

Čeští ekonomové v návrhu budoucnost nevidí 

Podle českých ekonomů výměna eur za drachmu by vedla k výraznému oslabení nové měny. Ceny by výrazně vzrostly a Řekům by se tak prodražily splátky půjček. Navíc by lidé pravděpodobně eura nevyměňovali za původní měnu, ale uložili by své úspory do jiných měn nebo aktiv.

Malý chlapec má plán na záchranu Řecka (zdroj: ČT24)

Sleduje televizi a je znepokojen problémy v eurozóně

Hermans se soutěže zúčastnil, protože „sleduje denně televizi a je poměrně znepokojen problémy v eurozóně“. Mezi 425 účastníky byl nejmladší. Nakonec za svůj pokus od hodnotící komise dostal čestné uznání a odměnu sto liber v poukázkách.

Chlapcův otec Julius přesto neočekává, že by se Jurre stal v budoucnu ekonomem. „Chce dělat něco se zvířaty,“ sdělil agentuře AP. „Nijak zvlášť se nezajímá o politiku ani ekonomiku. Začal o tom přemýšlet proto, že se tomu dostává velké pozornosti v médiích.“

Wolfson Economic Prize je sponzorována rodinným charitativním fondem lorda Simona Wolfsona, člena britské Sněmovny lordů. Ten během vyhlašování finalistů soutěže upozornil, že rizika spojená s odchodem členské země z eurozóny bohužel nezmizela. „Myšlenky obsažené v odevzdaných pracích jsou nedocenitelným přispěním k zahájení diskuse o tomto důležitém tématu,“ řekl.