NSS potvrdil, že Delta pekárny, Odkolek a Penam uzavřely v roce 2003 kartel

Brno – Delta pekárny, Odkolek a Penam uzavřely v roce 2003 mezi sebou kartel. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o existenci nedovolené dohody potvrdil Nejvyšší správní soud (NSS). Případem se nyní bude znovu zabývat Krajský soud v Brně, kterému NSS případ vrátil. Řešit bude výši pokuty, kterou antimonopolní úřad stanovil na 52,8 milionu korun.

Nejvyšší správní soud dal za pravdu ÚOHS: „Bylo bezpochyby prokázáno, že realizovaný postup (pekárenskými firmami) při navýšení cen byl důsledkem jejich vzájemné koordinace, čímž oni odstranili nejistotu ohledně svých budoucích kroků na trhu,“ uvedla soudkyně NSS Ludmila Valentová.

Podle ÚOHS se Delta pekárny, Odkolek a Penam nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva u svých odběratelů. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.

Firmy dostaly pokutu za kartel poprvé ve stejném roce. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Původní pokutu 120 milionů korun ale později snížil na 52,8 milionu korun, přičemž upřesnil i výrok rozhodnutí. Delta pekárny měly podle rozhodnutí ÚOHS zaplatit 24,8 milionu Kč, Odkolek 14,8 milionu Kč a Penam 13,2 milionu Kč.

Delta a Odkolek mají od roku 2006 společného majitele, patří do skupiny United Bakeries. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding. United Bakeries chce koupit podnikatel Andrej Babiš, vlastník Agrofert Holdingu. Tuto fúzi právě posuzuje ÚOHS.