Nečas: Schodek rozpočtu v roce 2014 asi překročí plán

Praha – Schodek rozpočtu za rok 2014 by mohl být vyšší než plánovaných 1,9 procenta hrubého rozpočtu. Připustil to dnes premiér Petr Nečas s tím, že za tím stojí slabší ekonomický růst. Poslední data ukazují, že schodek za loňský rok by mohl být pod původně oznámenými 3,7 procenta hrubého domácího produktu.

Podle maastrichtských kriterií pro přijetí eura by výše deficitu neměla překročit tři procenta hrubého domácího produktu. Fiskální pakt, k němuž se Česko zatím nepřipojilo, ovšem počítá s 0,5 procenty produkce země v průběhu hospodářského cyklu. Nečas nicméně už několikrát uvedl, že Česko hodlá hospodářské požadavky paktu plnit.

Podle plánů ministerstva financí by měl deficit v následujících letech dále klesat. Dosud úřad plánoval pro letošek deficit 3,5 procenta, na rok 2013 2,9 procenta a v roce 2016 vyrovnané veřejné finance.

Celkový veřejný dluh loni stoupl o více než 131 miliard korun na 1,57 bilionu korun. V poměru k HDP vzrostl na 41,15 procenta z 38,05 procenta HDP v roce 2010. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.