Prazdroj poslal do Vatikánu 2012 požehnaných ležáků

Plzeň - Plzeňský Prazdroj poslal do Vatikánu velikonoční várku prémiového ležáku. Symbolických 2012 lahví požehnal biskup František Radkovský. Pro papeže Benedikta XIV. byl určen i pivní pohár ze sklárny v Novém Boru. Velikonoční dar z Česka převzali státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarciso Bertone a ministr zahraničí monsiňor Dominique Mamberti.

Velikonoční dárek se dostane až do třetího patra do papežského bytu. Prazdroj tak navázal na loňské Velikonoce, kdy do Vatikánu poslal 2011 lahví u příležitosti blahořečení Jana Pavla II.

„To může být takový moment, takové znamení sdílení darů, protože pivo, to je dar země naší, křišťál, to je také znak našeho průmyslu,“ říká kardinál Miloslav Vlk.

Plzeňské pivo ochutnával už papež Lev XIII.

„Pivo z Plzeňského pivovaru ochutnával už Lev XIII. a Pius II., ale je to už podruhé v řadě, kdy plzeňský pivovar posílá své požehnané plzeňské ke svatému stolci,“ tvrdí Pavel Vošahlík, velvyslanec ČR při Svatém stolci.

Pivo v lahvích je podle původní receptury z roku 1897 - má shodnou stupňovitost, obsah alkoholu i hořkost. „Kvasili jsme ve studených sklepích za teploty, která nepřekročila 9 stupňů Celsia,“ říká Václav Berka, obchodní sládek Prazdroje.

V pivovaru
Zdroj: ČT24

Požehnat a expedovat

Tři základní suroviny - vodu, slad a chmel - požehnal plzeňský biskup František Radkovský, který ho i koncem března vypravil na cestu do Vatikánu. Vzorky surovin jsou uchovány v Pivovarském muzeu v Plzni. Spolu s nimi i kopie pivního poháru. Ten skláři ručně zhotovili z křišťálu podle návrhu designéra Larse Kempera.

Doug Brodman: Plzeň je jen jedna a je všude stejná

„Pivo vaříme steným způsobem, jak jsme to dělali před sto lety. Je to to stejné pivo, které koupíte v hospůdkách, je to to samé pivo, které od nás dostal papež,“ říká Doug Brodman, generální ředitel Prazdroje.

Vydáno pod