Budeme v budoucnu platit pomocí mobilů?

Praha – Chytré telefony už pravděpodobně nebudeme v brzké době používat pouze k volání, posílání textových zpráv a natáčení videí, ale začnou fungovat i jako peněženka a platební karta. Obchodníci očekávají, že velký rozmach bezkontaktních platebních technologií přinesou letošní olympijské hry v Londýně.

V tuzemsku se pomocí mobilního telefonu platí zejména prostřednictvím textových zpráv – například za jízdenky v městské dopravě, za parkovné anebo za lístky do kina. Ke konci minulého roku ale bylo v Česku i 400 terminálů pro bezkontaktní platby – zatímco v celé Evropě jich je už přes 215 tisíc. Ve vybraných českých obchodech tak při testování vyzkoušelo placení mobilním telefonem již několik stovek Čechů.

Odhaduje se, že do dvou let by mělo být po celém světě na 260 milionů terminálů pro bezkontaktní platby. Zákazníky i prodejce na mobilní peněžence přitahuje rychlost, jednoduchost a nové možnosti. Potenciál vycítily i největší internetové firmy – Google nedávno spustil službu Google Wallet, Apple si zase patentoval službu iWallet.

Pokud se z mobilu má stát opravdová peněženka, pak je k tomu potřeba speciální technologie. Ta se označuje jako NFC neboli Near Field Communication – slouží k bezdrátovému přenosu dat na krátké vzdálenosti do několika centimetrů nebo dotykem a není určena k velkému objemu dat.

Změnu by mohl přinést nový iPhone

Projekty NFC nejsou podle Marcela Gajdoše, manažera asociace Visa Europe pro bezkontaktní a mobilní projekty, v současné době dostupné pro širokou veřejnost. V letošním roce by se to ale mohlo změnit: „Rok 2012 by měl být zlomový, protože se spustí projekty hlavně ve Velké Británii, ale taky v ČR,“ říká.

Oldřich Neuberger, internetový podnikatel a konzultant, dodává, že v České republice i v zahraničí se o NFC zatím moc nemluví, protože modelů telefonů, které disponují touto technologií či souvisejícími aplikacemi, není mnoho. Přelom ale očekává od uvedení nového modelu iPhonu, který bude NFC podporovat.

Využití zejména při částkách do 500 korun

Zákazníci upřednostňují používání mobilu zejména při placení nižších částek do pěti set korun, jak potvrzují zkušenosti Miroslava Exnera, vedoucího odboru IT společnosti Globus. Při těchto transakcích totiž není potřeba žádný ověřovací kód. „To je v pořádku, protože to je smysl bezkontaktních plateb,“ upřesnil.

Hranice pěti set korun je obecně uznávaná i v Evropě. V případě platby, která převyšuje tuto hranici, ale musí zákazník zadat buď do mobilu, nebo do platebního terminálu čtyřmístný passcode, což je obdoba pinu.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

A co bezpečnost?

Otázkou zůstává bezpečnost mobilních peněženek. Právě obava o ztrátu dat rezonovala u mnoha zákazníků, kteří testovacím provozem prošli.

„Pro klienta je velmi důležité, aby byla úroveň bezpečnosti minimálně stejná jako u jiných typů plateb, předpokládá, že když karta byla bezpečná, tak to samé chce od telefonu. Výhodou NFC technologie je, že samotná aplikace na platbu se může dát do pasivního módu a bude tak reagovat pouze na zadání hesla,“ upřesňuje Marcel Gajdoš.

V případě odcizení mobilu je možné platební kartu, která je v telefonu nahraná, zablokovat stejně jako tu klasickou.

Inovací bude ještě víc

Chystají se ale i další novinky – například metoda, která umožňuje poslat peníze okamžitě z jednoho telefonu do druhého či pomocí kamery v mobilu nasnímat údaje na složence a pak ji zaplatit. Není potřeba vůbec nic vypisovat, aplikace udělá vše za vás. Podobná funkce zatím existuje na Slovensku.