Čokoládové laskominy šly před Velikonocemi v Británii na dračku

Londýn – Ačkoliv na prodej velikonočních cukrovinek dopadl ve Velké Británii hospodářský pokles, malá rodinná čokoládovna Lick the Spoon měla i letos co dělat, aby uspokojila všechny objednávky. Cukrářka Diane Shortová začala své podnikání od kuchyňského stolu, zákazníků ale postupně přibývalo a teď má malou továrnu v anglickém hrabství Wiltshire. O Velikonocích zásobuje čokoládovými pochoutkami i největší londýnské obchodníky a prostřednictvím internetu prodává do světa.

„Velikonoce jsou naprosto zásadní pro naše podnikání. Očividně si každý člověk alespoň jednou za rok koupí nějaký čokoládový produkt. Velikonoční tržba nás drží celý zbytek roku. Bez ní bychom se prosince nedožili,“ vysvětluje cukrářka Diana Hortová. 

Dianiny čokolády ale k nejlevnějším rozhodně nepatří. Třeba obří lanýžové vajíčko prodává za 185 liber, v přepočtu kolem 5 000 korun. Její kuřátka z bílé čokolády pak přijdou na 8 liber za jedno, tedy asi 240 korun. Zákazníci si přesto čokoládové laskominy dopřávají: „Na čokoládová vajíčka nejsem, čokoládu nemusím. Ale mám teď dvě děti, které jsou už ve věku, kdy čokoládu můžou jíst. Bojím se, že to množství, které spořádají, by mohlo zvednout ceny na trhu,“ směje se jeden z Dianiných zákazníků.