Řecké Velikonoce v zajetí stávkujících námořníků

Atény - V Řecku se dnes na 48 hodin z velké části zastavila trajektová doprava. Od půlnoci nepracují zaměstnanci na lodích, a zastavila se tak námořní přeprava. Vláda se bojí další rány pro řeckou ekonomiku a proti stávce je i většina Řeků. Zemi totiž čekají oslavy pravoslavných Velikonoc a tisíce lidí se chystají na cestu za příbuznými a dovolenou.

O Velikonocích využívají trajekty každoročně desetitisíce lidí, kteří chtějí tyto církevní svátky strávit se svými rodinami žijícími na ostrovech. Velikonoce také otevírají hlavní sezonu tohoto odvětví turistického ruchu, který poskytuje Řekům jedno z pěti pracovních míst. „Žádný z trajektů, který měl ráno vyplout z přístavu Pireus, nevyplul,“ oznámila pobřežní stráž. Pireus patří k hlavním řeckým přístavům.

Námořníkům pracujícím na trajektech se nelíbí vládní reformy penzí, financování zdravotnické péče a otevření tohoto odvětví. „Chápeme problémy, které stávka způsobí. Naše stávka bude mít následky,“ prohlásily námořnické odbory. Dodaly ale, že jinou možnost nemají. Pravoslavní křesťané slaví Velikonoční neděli až 15. dubna. Státní svátek bude sice až v pátek, ale řada lidí si bere dovolenou a za příbuznými cestuje v předstihu již nyní.

Zkomplikuje se zejména ostrovní turistika a obchod

Politici z největších stran i zástupci vedení trajektové dopravy do poslední chvíle žádali námořníky, aby protest odvolali. Podle nich stávka toto hospodářské odvětví značně poškodí. Několik trajektů  nakonec vyplulo z menších přístavů. Pobřežní stráž prozatím není schopná odhadnout, kolik spojů bylo kvůli protestu odřeknuto.

Kostel v Pyrgosu
Zdroj: ČT24

„Zničí to velikonoční turistiku na všech řeckých ostrovech. Tisíce farmářů nebudou moci včas prodat své produkty a vše se velmi zkomplikuje,“ oznámila řecká obchodní konfederace. „Jsme neustále rukojmími stávek a protestů, jejichž výsledkem je jen ničení jedné sociální skupiny jinou dělnickou skupinou,“ dodala.

V současnosti prochází zadlužené Řecko těžkou hospodářskou krizí a vláda ve snaze snížit vysoké zadlužení zavádí tvrdá úsporná opatření, proti kterým se v zemi takřka denně demonstruje. To jen zhoršuje vleklou recesi, kterou zadlužená země prožívá. Loni ekonomika klesla o 6,8 procenta, Řecko tak prožilo již čtvrtý rok recese v řadě. Hrubý domácí produkt od konce roku 2008 klesal každé čtvrtletí s výjimkou prvního kvartálu roku 2010. Ruku v ruce s tím roste i nezaměstnanost. V prosinci vystoupala na 21 procent.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)