Vyšší daně, nižší penze - koalice podpořila většinu škrtů

Praha - Vládní koalice se dnes dohodla na na opatřeních, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Oproti původnímu návrhu ministra financí však koalice několik zásadních změn prosadila. Nakonec nezruší porodné ani nebude zavádět daň z plynu pro domácnosti. Na druhou stranu se zruší stropy pro zdravotní pojištění, zvyšší se zazby DPH, důchody budou růst pomaleji a bohatí budou platit vyšší daně. Proti návrhům se ostře staví ČSSD, podle které se opatření dotknou lidí s nižšími příjmy, a požaduje tak předčasné volby v nejbližším možném termínu.

Chudší rodiny s dětmi nakonec o porodné nepřijdou. Nejbohatší naopak budou od roku 2013 platit ještě víc, než koalice slibovala. Její ekonomičtí experti se totiž dohodli, že bohatí lidé budou z měsíčních příjmů nad sto tisíc platit speciální daň sedm procent. Ti nejbohatší zároveň nově začnou z příjmů nad 150 tisíc platit zdravotní pojištění. S dohodou jsou spokojené hlavně Věci veřejné. „Chtěli jsme zdanění nejbohatších. Ať se tomu říká, jak chce, jen když se nejbohatší budou také podílet a nebude to jen na chudých,“ uvedl Radek John, předseda strany VV. 

Jednání koaličních ekonomických expertů trvalo skoro tři hodiny. Nakonec se dohodli jak na zvýšení DPH, tak i na zpomalení růstu penzí. České spotřebitele tak čeká zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procento na 21 a 15 procent, od kterého si koalice slibuje úsporu 17 až 18 miliard korun. Valorizace důchodů by se v následujících třech letech měla snížit na jednu třetinu růstu reálných mezd a jednu třetinu míry inflace.

Zvýší se daň z uhlí, zruší se zvýhodněná nafta pro zemědělce a zmizí i doplatek na bydlení pro chudé. Celkem koalice díky zvýšení daní a sociálním škrtům příští rok sníží schodek o 42 miliard. „Dostáli jsme toho, co jsme slíbili. Budeme stabilizovat rozpočet a snížíme výdaje,“ řekl Karel Schwarzenberg (TOP 09). Škrty dopadnou i na živnostníky. Ti, kteří používají výdajové paušály, nedostanou daňovou slevu na dítě ani na manželku, která je na rodičovské dovolené.

ČSSD: Řešením jsou předčasné volby

Opoziční ČSSD tvrdí, že vládní protikrizová opatření dopadnou na lidi s nižšími příjmy. Kabinet nemá podle stranického místopředsedy Lubomíra Zaorálka žádnou strategii, jak zemi z krize vyvést. Poslanecký klub sociální demokracie uvedl, že nejlepším řešením situace jsou předčasné volby a podporuje rozpuštění sněmovny a nové volby v červnu.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Vláda žongluje s miliardami, aniž by to bylo podepřeno jakýmikoliv analýzami. Jediný výsledek tohoto shakespearovského dramatu bude další dopad na nízko a středně příjmové skupiny. Vláda přesouvá peníze z kapes daňových poplatníků pomocí DPH do pojišťovacích společností a bank. Nečeká nás žádná strategie, která by Česko vyvedla z krize, ale prohlubování zamrznutí ekonomiky a sociálního rozdělování země.“