Řekové si za práci policie budou muset zaplatit

Atény - Řecká policie chce zpoplatnit své bezpečnostní služby, a tak se stane vlastně konkurentem bezpečnostních agentur. V řeckém rozpočtu totiž na modernizaci policie nejsou peníze, musí si proto pomoci sama.

Udržovat pořádek při protestech patří v současnosti k nejčastějším úkolům řecké policie. Policie má ale i jinou práci, hlídá například nebezpečné materiály, soukromý majetek nebo převoz velkých obnosů peněz. Dosud byly tyto služby v Řecku zdarma, teď si za ně bude policie účtovat hodinové sazby. 

„Výnos z těchto služeb půjde do státního rozpočtu, kde se bude vytvářet rezerva na budoucí modernizaci vybavení a další potřeby policejního sboru,“ informoval mluvčí řecké policie Thanasis Kokalakis. „Finanční problémy Řecka ovlivňují i policii, stejně jako by to ovlivnilo jakoukoliv jinou organizaci v kterémkoliv státě, který by byl na pokraji bankrotu. Bylo by divné, kdyby to na nás žádný vliv nemělo,“ dodal mluvčí.

Ceník služeb řecké policie
Zdroj: ČT24

Za poskytnutí jednoho policisty si tak budou bezpečnostní složky účtovat 30 eur na hodinu. Nejdráž vyjde zapůjčení policejní helikoptéry, jejích služeb můžete využít za 1 500 eur na hodinu. „Myslíme, že recese bude letos opět silná. Ale pokud budou všechny reformy zavedeny podle plánu, uvidíme příští rok světlo na konci tunelu a řecká ekonomika začne růst,“ řekl Yiannis Stournaras z thinktank IOBE. 

Podle řecké policie je praxe zpoplatňování policejních služeb běžná i v dalších státech Evropské unie. Česko k nim ale zatím nepatří. V tuzemsku jsou takové služby poskytovány zdarma.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)