Microsoft nakoupil patenty za 1,1 miliardy dolarů

New York - Microsoft koupil od webového portálu AOL přes 800 patentů za víc než miliardu dolarů. Na další tři stovky patentů získal licence. Není přitom zdaleka první technologickou firmou, která se v poslední době do skupování patentů pustila. Google si loni koupil za 12 miliard patenty americké Motoroly i s její mobilní divizí a Facebook si pořídil 750 patentů od IBM.

Patentová válka mezi velkými technologickými firmami pokračuje. Technologické firmy skupují patenty jako o závod. Nově se i Microsoft rozhodl, že se vydá touto cestou. „Jedná se o velmi hodnotné portfolio, které detailně sledujeme a analyzujeme už několik let,“ komentoval obchod viceprezident Microsoftu Brad Smith.

Nově nakoupené patenty by podle odborníků mohly být pro Microsoft velkým přínosem. „Tahle velká koupě patentů bude pro Microsoft znamenat hlavně konkurenční výhodu nějakých webových a internetových služeb oproti například Googlu nebo také Applu,“ vysvětlil šéfredaktor Živě.cz David Polesný. Objevily se dokonce i spekulace, že Microsoft získal patent i na technologie svého kdysi úhlavního nepřítele – prohlížeče Netscape.

Tim Armstrong, předseda správní rady a výkonný ředitel AOL

„Celým tímto prodejem a licenční smlouvou se našim akcionářům otevírá skutečná dolarová hodnota. Společnost AOL díky tomu získává možnost pokračovat v jasném naplňování strategie vytvářet dlouhodobé hodnoty pro akcionáře.“

Microsoft nakupuje patenty (zdroj: ČT24)

Microsoft ani AOL nezveřejnily, o jaké patenty v celém obchodu jde. AOL vlastní patenty k celé řadě služeb včetně on-line chatů, e-mailových technologií, vyhledávání a prohlížečů. „Řada těchto patentů se vztahuje k fundamentům on-line komunikace,“ podotkl patentový analytik Envision IP.

Jisté je jen to, že transakce mezi Microsoftem a AOL má být dokončena do konce tohoto roku. Válka o patenty ve světě informačních technologií přitom jede naplno. Motorola požaduje po Microsoftu 4 miliardy dolarů za porušení svých patentů. A další nesmiřitelný boj probíhá i na mobilní scéně. Tam spolu válčí Apple a Samsung.