Mobilní operátoři v USA zatočí s krádežemi smartphonů

New York - Mobilní operátoři ve Spojených státech se dohodly na nové bezpečnostní strategii pro chytré telefony. Oznámí-li majitel odcizení telefonu, přístroj okamžitě vypnou. Systém by měl začít fungovat během šesti měsíců.

Krádeže chytrých telefonů jsou v amerických velkoměstech stále častější. Například ve Washingtonu nebo New Yorku figurují mobilní telefony skoro ve 40 procentech všech zločinů. Podle policie jde přitom často o násilné loupeže. „Chytré telefony jsou pro zločince lákadlem. Jsou cenné, lidé je často dávají na odiv, a proto jsou snadnou kořistí. Doslova si říkají o to, aby je někdo ukradl,“ říká newyorský senátor Charles Schumer. 

Nové opatření by ale mělo zloděje od podobných choutek odradit. Operátoři totiž telefon okamžitě po ohlášení krádeže vypnou. „Je to jako vypustit bažinu, když bojujete s malárií. My čistíme trh s odcizenými telefony a podobnými moderními přístroji,“ míní komisař policie New York Ray Kelly. 

Blokace smartphonů (zdroj: ČT24)

Mozkem systému bude centrální databáze, která zaznamená jedinečné identifikační číslo každého telefonu, tzv. IMEI. Okradený majitel musí prokázat, že byl telefon skutečně jeho. „Díky nové strategii bude ukradený mobil stejně bezcenný jako prázdná peněženka,“ dodal Schumer. 

Julius Genachowski, předseda Federální komunikační komise:

„Zajímáme se teď i o mezinárodní vody, abychom předešli případnému prodávání kradených telefonů mimo Spojené státy. Chceme, aby v budoucnu bylo možné odcizený telefon vypnout kdekoliv na světě.“ 

Výrobci chytrých telefonů budou majitelům navíc zasílat automatické výzvy, aby si svůj přístroj ještě pojistili uživatelským heslem. Zároveň plánují pro uživatele vzdělávací kampaně o tom, jak své telefony lépe chránit. 

Vydáno pod