Podvodná firma tahá z Němců tisíce za telefonování

Berlín - Česká forma loudí z Němců peníze, není to poprvé. Úřady na ochranu spotřebitelů v několika německých spolkových zemích varují před podvodnými dopisy, které Němce vybízejí k zaplacení téměř 177 eur (zhruba 4 400 korun) za telefonické služby. V případě, že částku urychleně neuhradí, hrozí jim další sankce. Úřady adresáty vyzvaly, aby nic na uvedené české konto neposílali. Jedná se o další pokus jak z lidí vytáhnout peníze.

Toma Inkasso prý neoprávněně vymáhá peníze za volání na erotické linky

Firma sídlí ve Světlé nad Sázavou. Za pravděpodobně nikdy neuskutečněný telefonát na českou erotickou linku vymáhá 98,60 eura plus uhrazení inkasních nákladů ve výši 78,21 eura. Pokud adresáti celkovou částku nezaplatí do pěti dnů, hrozí „dalšími donucovacími opatřeními“.

„Je to čirý podvod. Výhrůžkou se pouze troufale a průhledně snaží vyvolat u postižených strach, aby je přiměl k zaplacení požadované sumy,“ vyzývá Úřad na ochranu spotřebitelů v Sasku-Anhaltsku. Dopis mají Němci ignorovat.

Pokusů o vymáhání peněz už bylo víc

V minulosti takové účty podle německého úřadu přicházely mimo jiné od firem Czech Media Factoring s.r.o., Pepper United s.r.o. nebo Bohemia Factoring.