Stále více studentů se pouští do podnikání

Praha – Studenti stále častěji zakládají vlastní firmy a vydělávají si při studiu peníze podnikáním. Jejich devizou je dostatek času a fakt, že nemají závazky, nevýhodou pak chybějící kapitál do začátku. A právě s tím může pomoct soutěž Vodafone Nápad roku, která odstartovala dnes.

První a nejčastější zastávkou na cestě studenta za penězi je brigáda. Poté následuje klasické zaměstnání – na hlavní, nebo zkrácený úvazek. Stále více studentů ale spoléhá jen na sebe a zakládá vlastní firmu.

Při studiu podniká asi 13 procent studentů, po škole ale chce mít vlastní firmu zhruba polovina z nich. Mezi nejvýraznější studentské podnikatelské úspěchy patří třeba speciální pružná bruska, která si poradí i se zahnutým povrchem lodi nebo letadla. Vloni prorazila i sociální síť BookFan pro čtenáře knih.

„Nejdůležitější je věřit tomu, co děláte, a tvrdě na tom pracovat. Není tam žádná kouzelná formule, která vám řekne: zopakujte tyhle kroky a začnete vydělávat miliony,“ říká student MU v Brně a ředitel společnosti Celebrio Software Martin Novák, který vyvinul speciální počítačový software pro seniory.

Studia na VŠ jsou nejvhodnější dobou

Vybalancovat zaměstnání nebo chod vlastní firmy a školu je ale náročné – vysokoškoláci proto často studium protahují. Martin Kešner, který působí na Institutu rozvoje podnikání VŠE a je zároveň zakladatelem soutěže Nápad roku, ale přesto přiznává, že doba vysokoškolských studií je tou nejvhodnější k zahájení podnikání. „Studenti mají více volného času a nejsou vázáni hypotékami, manželkami a různými smlouvami.“

Studentům, kteří mají podnikatelský nápad a potřebují poradit s jeho realizací, může pomoct právě soutěž Vodafone Nápad roku 2012. Její pátý ročník nabízí začínajícím podnikatelům kapitál až 5 milionů korun, zpětnou vazbu od odborníků či medializaci projektů. Přihlašování je možné až do 18. května.