Čeští manažeři si nejčastěji stěžují na zbytečnou byrokracii

Praha - Manažery v Česku brzdí byrokracie a časté legislativní změny - to je výsledek sondy mezi finalisty soutěže Manažer roku 2011. Teď mají možnost ovlivnit, jak bude přístup státu dál vypadat. Ministerstvo průmyslu a obchodu s nimi konzultuje koncepci pro podporu podnikání.

Jedním z finalistů soutěže je ředitel China Tours Miloš Podpěra. S firmou pořádá poznávací zájezdy do Asie a v oboru posbíral už řadu ocenění. Ve zhodnocení českého obchodního prostředí se shoduje s ostatními: Podnikání v Česku komplikuje zbytečná byrokracie. Neuvěřitelně nás zatěžuje výkaznictví. Je spousta statistických výkazů, které musíme odvádět. Druhý problém je neustále se měnící legislativa pro podnikání," postěžoval si.

Právě na změny v zákonech a koncepce, které na sebe nenavazují, si stěžují i oborové svazy. „Léta tlačíme na to, aby tady byla centrální koncepce hospodářská, čili hospodářská politika státu a z ní se odvíjely potom všechny další, tzn. proexportu, konkurenceschopnost,“ uvedl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Koncepci má na starosti hlavně ministerstvo průmyslu a obchodu. Ta současná končí v roce 2013 a ministerstvo se společnostmi a obory konzultuje, jak má vypadat další. Ta bude fungovat od roku 2014 dalších 6 let. Podle současných plánů se bude soustředit na výzkum, vývoj a inovace, rozvoj vzdělávání nebo posílení poradenských služeb.

Manažer roku (zdroj: ČT24)