Sony šetří, propustí 10 000 zaměstnanců

Tokio - Japonský výrobce elektroniky Sony plánuje v letošním fiskálním roce snížit počet zaměstnanců o zhruba deset tisíc, tedy asi šest procent celkové pracovní síly společnosti. Firma zároveň představila nový plán na oživení. Cílem kroků má být snížení nákladů a návrat k ziskovosti, jak uvedl nový generální ředitel Kazuo Hirai.

Firma Sony se dostala do problémové situace hlavně kvůli ztrátové výrobě televizorů a silné konkurenci na trhu se spotřební elektronikou. V úterý Sony více než zdvojnásobila odhad ztráty za loňský fiskální rok do konce března 2012 na 520 miliard jenů (121,1 miliardy korun), v únoru počítala se ztrátou 220 miliard jenů.

Restrukturalizace bude Sony stát kolem 17 miliard 

Letos pak Sony očekává mimořádné náklady na restrukturalizaci 75 miliard jenů (zhruba 17,53 miliard korun). V televizní divizi chce v příštím fiskálním roce snížit fixní náklady o 60 procent a o 30 procent provozní náklady. Firma hodlá v rámci plánu na oživení nadále posilovat v oblasti digitálního zobrazování, hrách a mobilní komunikaci. Zaměřit se hodlá i na nové, strategické oblasti, jako zdravotnické vybavení.

Nynější propouštění je již třetím velkým snižováním počtu zaměstnanců ve firmě za posledních šest let. Ovšem finanční ředitel Masaru Kato už podle agentury Reuters na počátku tohoto týdne poznamenal, že zhruba polovinu oznámeného snižování stavů budou tvořit zaměstnanci, kterých se firma zbaví prodejem chemické divize a výroby tekutých krystalů.

Sony Bravia
Zdroj: JEON HEON-KYUN/ISIFA/EPA

Podnik za loňský rok počítá se ztrátou, a to už čtvrtým rokem za sebou. Firmu trápí nejen slabý prodej televizorů, ale také silný jen. Loni mělo na hospodaření dopad také přerušení výroby kvůli povodním v Thajsku.

Vydáno pod