Bankovní asociace: ČR letos čeká ekonomická stagnace a vysoká inflace

Praha - Česká bankovní asociace ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce stagnaci tuzemské ekonomiky. Oproti lednovým odhadům jde o mírné zlepšení, tehdy totiž bankovní asociace počítala s poklesem ekonomiky o 0,1 procenta. Češi také musí počítat s vyšší inflací, která by měla podle odhadů asociace vystoupat na 3,5 procenta, což značně sníží reálné disponibilní příjmy domácností.

Důvody stagnace ekonomiky leží jak v Česku, tak za hranicemi. Ekonomika ochabuje kvůli slabé domácí poptávce. Tu čekají další rány i do budoucna. „Reální mzdy letos klesnou, je to dáno tím, že nominální mzdy rostou relativně pomalým tempem, na druhou stranu inflace roste rychle, tzn. mzdy můžou klesnout o 0,5 až jeden procentní bod,“ varoval hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Českému hospodářství navíc nepomáhá ani poptávka ze zahraničí. Ekonomika eurozóny, která je hlavním exportním partnerem Česka, totiž podle odhadů letos klesne o 0,4 procenta. České výrobky se tak budou v eurozóně hůře prodávat. I přesto ovšem vidí bankovní asociace naději na zlepšení. Pomalé zlepšování vývoje ekonomiky lze prý očekávat od druhé poloviny letošního roku. V roce 2013 by tak tuzemská ekonomika mohla vykázat dvouprocentní růst.

Zájem o úvěry klesá

Zpomalování ekonomického růstu se už odráží i v samotném bankovním sektoru. „Nejnovější statistiky se v bankovním sektoru odrážejí tak, že objem úvěrů roste poněkud pomalejším tempem, než tomu bylo před rokem,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Sobíšek. Objem poskytnutých úvěrů podle něj v letošním roce vzroste jen zhruba o 3,5 procenta.

Pavel Sobíšek

„Banky mají nadále zájem poskytovat nové úvěry, kde vidíme spíše nedostatek, je malá poptávka ze strany klientů. U podnikových klientů je za tím ta skutečnost, že jsou opatrní v nových investicích, domácnosti jsou opatrné se spotřebními úvěry.“

I když objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů klesá, lidé mají nadále zájem o hypoteční úvěry. To by mohlo být dobrou zprávou zejména pro realitní sektor.