Vláda kývla na výhodné úvěry na opravy bytových domů

Praha - Majitelé bytových domů mají vyšší šance, že od příštího roku budou moci žádat Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o výhodné úvěry na opravy svých nemovitostí. Vláda ve středu schválila poslanecký návrh zákona, který má fondu umožnit na modernizace domů půjčovat, jak uvedla mluvčí fondu Jana Marešová.

Financování úvěrů zajistí fondu bydlení Evropská unie. Pilotní projekt bude mít v roce 2013 k dispozici 600 milionů korun. Peníze na úvěry budou pocházet z unijního nástroje s názvem Jessica, který slouží zejména k podpoře rozvoje městských oblastí. „Částku 600 milionů korun, která je ve FN Jessica k dispozici pro rok 2013, považujeme za startovní. Na rozdíl od dosud používaných dotací se tak okruh příjemců podpory nebude zužovat,“ prohlásil ředitel SFRB Jiří Koliba.

V předchozích letech poskytoval program Nový panel úrokové dotace na podporu modernizací bytových domů. V roce 2011 mohl na tento účel fond bydlení uzavřít smlouvy za miliardu korun. Kvůli převisu žádostí musel fond už v květnu přijímání žádostí o dotace zastavit. Na letošní rok fond žádné peníze pro Nový panel nedostal.

Byt v Londýně
Zdroj: ISIFA/View/Grant Smith

Za novelou zákona o fondu bydlení stála skupina poslanců napříč politickými stranami v čele s poslankyní Zdeňkou Horníkovou (ODS). Podle prvních propočtů se podle předkladatelů ukazuje, že by oprava domu mohla být s nízkoúročeným úvěrem až o 100 tisíc korun levnější, než byla s programem Panel.

Vydáno pod