Irsko by se mohlo už příští rok vrátit na dluhopisové trhy

Dublin - Evropská centrální banka je přesvědčená, že Irsko se bude moci vrátit na zahraniční dluhopisové trhy v příštím roce. Uvedl to dnes člen výkonné rady ECB Jörg Asmussen. Irsko se v listopadu 2010 s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodlo na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu korun). Stalo se tak po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Program pomoci má skončit na konci roku 2013.

„Náš základní scénář je jasný, že Irsko se může postupně znovu napojit na trhy během programu, což znamená v příštím roce,“ uvedl Asmussen v rozhovoru pro irskou rozhlasovou stanici RTE.

Asmussen dodal, že Evropská centrální banka je ochotná spolupracovat s Irskem na návrhu o odsunu ztrátových hypotečních úvěrů z bank, který by pomohl ozdravení finančního sektoru. Žádný konkrétní návrh sice ještě nepadl, ECB je však podle něj ochotna o návrhu uvažovat.

Dublin se snaží přesvědčit zahraniční věřitele, tedy Evropskou centrální banku, Evropskou komisi a Mezinárodní měnový fond, aby mu umožnili přesunout ztrátové problémové hypoteční úvěry z rozvah irských bank. Tyto úvěry činí více než polovinu všech půjček bank na bydlení.