Kalousek: Reformy zmírňovat nelze, připravili bychom se o sociální jistoty

Praha – Vláda nehodlá změnit svůj postoj k důchodové reformě ani ke zvýšení daně z přidané hodnoty. Po dnešním jednání se zástupci Asociace samostatných odborů (ASO) to prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Škrty a reformy jsou podle něj nezbytné proto, aby mohlo Česko do budoucna svým občanům zajistit sociální jistoty. Kalousek přesto uvítal některé návrhy, se kterými odbory přišly – především návrh na omezení daňových úniků. Protest, který odboráři plánují na 21. dubna, považuje ministr za legitimní.

Asociace samostatných odborů sice uznává, že je třeba konsolidovat veřejné rozpočty, nelíbí se jí ale způsob, kterým toho chce vláda dosáhnout. „Jsme toho názoru, že nelze řešit všechny rozpočtové problémy pouze škrty, jsme toho názoru, že je zapotřebí dělat také aktivní politiku,“ zdůraznil předseda asociace Bohumír Dufek.

Jaroslav Pejša, předseda železničních odborů

„Dosavadní návrhy vlády považujeme za málo sociální nebo spíš asociální. A vidíme nerovnoměrné rozložení dopadů reforem na občany České republiky. Myslíme si, že nejvíce jsou postiženi zaměstnanci a sociálně slabší lidé.“

Ani tváří v tvář protestům nicméně vláda reformy zmírňovat nehodlá. „My jsme připraveni jednat do poslední chvíle, ale nemůžeme jednat o tom, že zmírníme to penzum opatření, abychom dodrželi tempo stabilizace veřejných rozpočtů,“ zdůraznil Kalousek. Ministr zároveň vyjádřil přesvědčení, že pokud nyní Česko podstoupí škrty a reformy, může do budoucna počítat se sociálními jistotami. „Pokud to teď neuděláme, budeme za několik let ztraceni,“ prohlásil. Ministr přesto považuje protesty za zdůvodněné a legitimní. „Je to součást demokracie,“ dodal.

Miroslav Kalousek

„Čeho si vážím já, jsou velmi konstruktivní návrhy, které přinesly odbory z hlediska zamezování daňovým únikům. Přinesly několik velmi zajímavých námětů, které si zaslouží diskuzi.“

Odbory spolu s občanskými iniciativami plánují na 21. dubna protestní pochod po Praze a velkou demonstraci na Václavském náměstí. Očekávají, že se do protestu zapojí desetitisíce lidí. Demonstraci bude předcházet týden neklidu, který má být pozvánkou k samotné demonstraci a během kterého se mají konat nejrůznější besedy po celé České republice.

Odbory navíc tvrdí, že 21. dubna protesty rozhodně neskončí. Například dopravní odbory již před časem pohrozily stávkami. „My máme samozřejmě připraveny po 21. dalším protesty, které mají přesvědčit vládní garnituru, aby se k občanům České republiky chovala o něco vstřícněji,“ zopakoval dnes Dufek.

Hlasu davu hodlá naslouchat opozice

Vláda se zatím k naléhání odborů staví odmítavě, naopak vlídnou tvář ukazuje opozice. Sociální demokraté nově říkají, že pokud bude odpor veřejnosti velký, vládu čeká další hlasování o nedůvěře. „Pokud by přišlo opravdu hodně lidí, já nevylučuji, že my jako sociální demokraté budeme znovu hlasovat o nedůvěře vládě,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jak to s účastí nakonec dopadne, se ukáže až 21. dubna. Již nyní ale průzkumy veřejného mínění naznačují, že důvěra občanů ve vládu premiéra Nečase rychle klesá.