Svícení LED žárovkami je v Česku stále oblíbenější

Praha – Nejdřív se Češi nechtěli vzdát klasických šedesátiwattových žárovek. Teď ale přechází na nejmodernější osvětlovací technologie LED. Obchodníkům rostou prodeje o stovky procent a odborníci tvrdí, že budoucnost světla patří diodám. Jsou až desetkrát dražší než staré žárovky, uspoří ale energii a jejich výdrž je až padesátinásobná. Přesto se nemusí vždy vyplatit.

Někdo se předzásobil wolframovými vlákny, někdo investoval do úsporných zářivek. Podle portálu eSvetlo.cz už dvě ze tří svítících žárovek v českých domácnostech šetří energií. A stále více domácností teď investuje do nejnovějších technologií LED. Prodejnost těchto výrobků se každoročně zvedá až desetinásobně.

Stále se ale vyplatí počítat, protože ne každá LED žárovka si na sebe vydělá. Ve srovnání s klasickou šedesátiwattovou se sice investice devíti set korun do diod po třiceti tisících hodinách svícení vyplatí. Nejvýhodněji ale v této kategorii stále vychází úsporné zářivky - výkonné diody jsou ještě příliš drahé.

Časopis dTest očekává, že dnešní kompaktní zářivky budou z velké míry nahrazeny LED technologiemi. Nicméně mezitím budou zřejmě přežívat klasické halogenové žárovky, které jsou v určitém ohledu nenahraditelné.

Každý druh žárovky totiž produkuje určitý druh světla – ne za každého světla se dá číst, ne za každého světla se dá vařit. A navíc – osvítit celý byt diodami se za současnou pořizovací cenu nevyplatí. Zejména tam, kde se svítí krátce, například na toaletě, není nutné investovat do úsporného energetického zdroje.

18.04.2012 Eko 2100
Zdroj: ČT24

Diodami svítí i města

LED technologie nevyužívají pouze domácnosti. Už teď jsou jimi osvětleny ulice Londýna nebo Paříže. V Česku jsou takových míst zatím jen desítky, například Kladno. Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) vyšlo diodové osvětlení na pět milionů korun, přičemž se počítá s návratností osm až deset let.

Výrobci takzvaných světlo emitujících diod věří, že se jim do roku 2015 podaří srazit cenu na pětinu. Rádi by také zvýšili svůj podíl na trhu ze současných sedmi na pětadvacet procent.

Vydáno pod